Annons

Utlovad besparing syns inte förrän efter 2008

Den nya organisationen av kommunens matlagning skulle spara 1,2 miljoner kronor. Men hittills har den ökat kostnaderna med två miljoner. "Besparingen syns inte fullt ut förrän tidigast nästa höst då ombyggnaden av alla kök förhoppningsvis är färdig." Det förklarar Sven Weitner, utvecklingsledare på barn- och utbldningsnämnden som gjort utredningen som ligger till grund för omorganisationen.
Simrishamn • Publicerad 26 november 2008

Tidigare lagades äldreomsorgens och skolans måltider i olika kök och transporterades fram och tillbaka i kommunen. Att laga maten till både de äldre och skolbarnen i alla orter skulle minska transportkostnaderna och göra det möjligt att spara in tre årsarbetare som skötte transporterna. Motsvarande cirka 1,2 miljoner kronor.

Vad som hänt är att ombyggnaden av köket i Borrby blivit dyrare än förväntat.

Annons

– De ritningar vi hade stämde inte vilket fördyrade ombyggnaden, säger Weitner.

Ombyggnaden av köken i Sankt Olof, Kivik och Gärsnäs ännu inte gjorts.

– Ännu är det alltså bara i Borrby som vi ser besparingar i form av minskade transporter, säger Sven Weitner.

Samtidigt som man omorganiserar för att spara pengar höjs matpriset för de äldre i kommunen.

– Det beror på att tillagningskostnaden är högre än prislappen. Höjningen hade behövts även om omorganisationen inte gjorts.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons