Annons

Utsläpp i Mölleån kan hota fisket

Mölleån har förorenats av utsläpp, som kan hota havsöringen.
Simrishamn • Publicerad 4 januari 2006
Kulverten som leder utsläppet till biflödet och Mölleån. Här var vattnet kraftigt förorenat av någon gråvit förorening. bild: miljö- och hälsoskydds förvaltningen
Kulverten som leder utsläppet till biflödet och Mölleån. Här var vattnet kraftigt förorenat av någon gråvit förorening. bild: miljö- och hälsoskydds förvaltningenFoto: 

I december förra året fick miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Simrishamn två anmälningar om utsläpp i Mölleån, som mynnar ut i Vitemölla.

– Jag vill inte uttala mig om ansvaret för utsläppen. Vi har skickat ärendet till länsstyrelsen, som har tillsynen och som avgör om ärendet ska polisanmälas, säger inspektör Jon Hall, Simrishamn.

Annons

Den 1 december anmälde en yrkesfiskare i Vitemölla att Mölleån drabbats av någon förorening i form av ett vitt slam.

Ett par inspektörer försökte lokalisera utsläppskällan genom att följa Mölleån från mynningen och uppströms. I närheten av väg 9 hittade de ett biflöde med förorenat vatten.

I närheten fann inspektörerna dammar, som dock inte är fyllda med vatten eller har något utlopp.

Eftersom det inte gick att spåra utsläppet och detta sannolikt inte var giftigt fick ärendet vila.

Den 14 december kom det en ny anmälan om utsläpp. De som gjorde anmälan var oroliga för att djurlivet, exempelvis havsöringsyngel och okläckt rom, skulle kunna skadas av det slamfyllda vattnet.

En undersökning visade att en annan dammvall brustit på ett ställe "där kraftigt grumlat vatten nu strömmade fram". Enligt fastighetsägaren har dammbygget behandlats av länsstyrelsen i ett samrådsärende. Projekteringen har också utförts av ett företag inriktat på naturvård.

Inspektionen visade dock att dammvallen inte var tillräckligt hög, utan vatten bröt igenom vallen.

Fastighetsägaren har nu förstärkt vallen, som ligger cirka 1-1,5 meter över dammens tilloppsledning.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons