Annons

Vinnare med rätta skalan

Offentliga rum blandade med intima bostadsmiljöer - de vinnande förslagen i Europan 11 ger ny inspiration till Simrishamns beslutsfattare. En ny detaljplan är nästa steg.
Simrishamn • Publicerad 16 december 2011
Täta och varierade kvarter ingår i det svenska vinnarförslaget "Strädde".
Täta och varierade kvarter ingår i det svenska vinnarförslaget "Strädde".Foto: 
Tommaprsån leds in bland husen i det spanska vinnarförslaget "Wear out".
Tommaprsån leds in bland husen i det spanska vinnarförslaget "Wear out".Foto: 

- Vid en första anblick var det här kanske inte de projekt som vi studsade till inför. Men när man får fördjupa sig inser man att det är ett digert arbete av väldigt duktiga arkitektteam, konstaterar Maria Engberg, planarkitekt, som tillsammans med kommundirektör Anna Thott suttit med vid den svenska juryns möten.

Europan är en återkommande europeisk tävling, öppen för arkitekter under 40 år. Den så kallade "lasarettstomten" vid småbåtshamnen i Simrishamn hade i år valts ut som en av 65 platser runt om i Europa. 49 arkitektteam hade lockats av kombinationen av hav, natur och medeltida bebyggelse.

Annons

Den svenska juryn har nu valt att kora två vinnare - ett svenskt och ett spanskt förslag.

-På ytan ser de väldigt olika ut. Men det är nog mest en temperaments- och kulturfråga, säger Maria Engberg.

Vid närmare genomgång är det mycket som förenar de båda vinnande förslagen, menar hon.

-De har jobbat med en skala som gör att man inser att de förstår Simrishamn. De har också tänkt på hur det är när det blåser här och försökt skapa en täthet. Enligt deras planer är det också möjligt att addera bebyggelse, man behöver inte bygga allt på en gång.

Maria Engberg tycker också att de båda teamen lyckats väl med att blanda allmänna platser och mer privata rum.

-Det ska kännas välkomnande för den som kommer på besök från Los Angeles samtidigt som det också ska kännas privat för den som bor här.

Det spanska förslaget är dessutom ett av få utnyttjat Tommarpsån -teamet har helt enkelt dragit fram vattnet till husen. En estetiskt tilltalande idé som samtidigt ska motverka framtidens översvämningsrisker.

Nu är det upp till kommunen hur man vill gå vidare. Tanken med Europan är inte att de vinnande förslagen ska användas rakt av men förhoppningsvis leder tävlingen till ett fortsatt samarbete när kommunen ska ta fram en ny detaljplan för lasarettsområdet. För närvarande finns egentligen inte någon detaljplan, sedan regeringsrätten på grund av ett formellt fel avslagit den som tidigare föreslagits. Kommunens ambition är dock att bygga bostäder på det strandnära området.

-Tanken är att vi så fort som möjligt, och om politikerna vill prioritera det här, ska dra igång arbetet med en ny detaljplan, säger Maria Engberg som hoppas att man ska kunna inleda ett samarbete med de båda arkitektteamen när man drar fram riktlinjerna för framtidens lasarettsområde.

Kommunalrådet Anders Johnsson (M) är mycket entusiastisk.

Annons

-Det är roligt om vi kan ha lite byggnation som sticker ut. Nu ska vi sätta oss ner och se hur vi kan komma vidare och göra en detaljplan utifrån det här. Det är en väldigt klok idé att involvera de vinnande arkitekterna, konstaterar han.

Vinnarförslagen och övriga tävlingsförslag kommer nu att ställas ut för allmänheten ännu en gång. Antingen i fysisk eller elektronisk form.

Ann-Louise Olander
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons