Annons

Yttrandefriheten debatterad i fullmäktige

Ordförandes vädjan till Christer Grankvist (s) att han skulle hålla sig till ämnet när kommunskatten debatterades i fullmäktige var ingen inskränkning i yttrandefriheten. Det hävdar kommunledningen i yttrandet till länsrätten med anledning av ett överklagande från Grankvist och Karl-Erik Ohlsson (s), oppositionsråd.
Simrishamn • Publicerad 6 februari 2003

Det var i november som den preliminära utdebiteringen skulle upp till beslut. S ville höja skatten med 25 öre och ett av argumenten för förslaget var de väl kända ekonomiska svårigheterna inom barn- och utbildningsnämnden där Grankvist är ledamot. Han ansåg det oundvikligt att ta upp skolfrågan. Det ville däremot inte kommunalrådet Christer Akej som vände sig till fullmäktiges ordförande med orden "det är väl ändå inte meningen att vi ska ha en skoldebatt i kväll". Ordförande Alf-Göran Andersson (m) ålade då Grankvist att hålla sig till ämnet och inte gå in på några detaljer. Det är bakgrunden till det överklagande som länsrätten nu ska ta ställning till och som kommunledningen nu ska yttra sig över. Man föreslår att fullmäktige, där yttrandet måste antas, ska föreslå länsrätten att avvisa överklagandet. Motiveringen är att ordförandens vädjan var att se som "ett naturligt led i rollen som "ordningsmakt" vid sammanträdet" och att det inte hade begränsat argumentationen i någon större utsträckning. Dessutom anser man att det saknade betydelse för ärendets utgång. Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott sa ja till förslaget till yttrande medan Anders Åkerberg (s) yrkade motsatsen och reserverade sig mot beslutet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons