Annons

101 års majblommor på tomtemuseet i Sjöbo

Sjöbo tomtemuseum har mer än tomtar. Nu finns ett helt rum fyllt med majblommor och allt som hör den hundraårsjubilerande lilla blomman till.
Sjöbo • Publicerad 3 juli 2007
När de här majblommorna levererades uppnålade på sina papper var priset en 25-öring – en rejäl höjning från de ursprungliga tio örena – ett pris som varade länge.
När de här majblommorna levererades uppnålade på sina papper var priset en 25-öring – en rejäl höjning från de ursprungliga tio örena – ett pris som varade länge.Foto: 
Majblommeprototyper – från 1949 och 1906.
Majblommeprototyper – från 1949 och 1906.Foto: 
Återvinning: ett tag såldes den utstansade majblommeplasten som bordslöpare.bild: Sprisse Nilsson
Återvinning: ett tag såldes den utstansade majblommeplasten som bordslöpare.bild: Sprisse NilssonFoto: 
Majblomman som musik. Thore Skogman 1968.
Majblomman som musik. Thore Skogman 1968.Foto: 

– Jag har alltid köpt dem. Men 1979 började jag samla majblommor på allvar, säger Gulli Palm som tillsammans med sambon Bertil Nilsson driver Sjöbo Tomtemuseum.

En komplett samling små majblommor från 1907 till 2007 finns så klart – i flera fall med dubletter. Och Gulli Palm har till och med hittat det som kan vara prototypen för majblomman, från 1906.

Annons

– Det är inte hundra procent säkert att den är äkta. Men det är rätt spännande ändå, säger hon. Det är inte bara priset som förändrats på ett sekel, från tio öre styck till tio kronor. Materialen och tillverkningsmetoderna har skiftat. De allra första majblommorna var i celluloid, ett plastliknande material, och inte så olika de moderna.

Men under 1910-talet gjordes några blommor i tyg, och några med tryckt blomstermotiv på slät papp. Utseendet på den lilla knoppen i mitten har också skiftat. Fram till 1950 gjordes blommorna för hand. Sedan år 2000 tillverkas de i Kina.

Genom åren har flera varianter av blommorna sålts, till exempel kransar och bilblommor. Och på 50- och 60-talet såldes plasten som blommarna stansats ur som bordslöpare.

Vykort, kassar, muggar, affischer och liknande finns också representerat, och till och med en Thore Skogman-skiva till förmån för Majblomman-insamlingen.

Och Gulli Palm känner sig inte alls färdig med sitt majblommesamlande:

– I början på 1910-talet försökte de lansera en blomma till hästar. Det är en av de grejer som jag gärna skulle ha tag på.

Sjöbo Tomtemuseum har öppet 12 till 16 lördagar och söndagar.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons