Annons

50 föreslås bli 40 i tätorterna

Hastigheten sänks från 50 till 40 kilometer i timmen i tätorterna. Det är den största genomgripande förändringen i det förslag som till nya hastigheter som nu presenterats. 30 ska det enbart vara utanför skolor.
Sjöbo • Publicerad 28 december 2011
Foto: 

I förra veckan fick kommunens trafiksäkerhetsgrupp ta del av den rapport som kommit från företaget Atkins. De har på kommunens uppdrag gjort en översyn av hastigheterna på alla vägar.

Johan Johansson, chef för miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, säger att tanken är att det ska bli 40 på de flesta gatorna i alla tätorter. Detta gäller både för Sjöbo likväl som för Vollsjö, Lövestad, Blentarp, Äsperöd med flera ställen.

Annons

I den konsultrapport kommunen fått föreslås 30 kilometer i timmen fortfarande gälla vid skolor och på en del andra ställen. Johan Johansson säger att kommunen gärna ser att det enbart är 30 vid skolor för att skapa en tydlighet.

-Det är ett principiellt ställningstagande och då ska det helst inte vara 30 någon annanstans. Vi vill eftersträva en rak linje som vi även kan använda i fortsättningen.

Det innebär att det kan bli aktuellt att höja farten från 30 till 40 på exempelvis vissa villagator. Även området runt Gamla torg och Norregatan i Sjöbo får då höjd hastighet.

Johan Johansson tror att en ökad tillåten maxfart kan väcka negativa reaktioner från allmänheten på en del ställen.

Han nämner till exempel Ljungbacken där det för inte allt för länge sedan gjordes en sänkning till 30 samt i Sövde där det är 30 längs badplatsen sommartid.

Tanken nu är att låta där vara 40 kilometer i timmen året om.

Än så länge är det här bara ett förslag och kommunen kommer senare att fatta beslut kring hastigheterna.

Nytt är också att det kan bli 60 kilometer i timmen på Sandåkravägen. Konsulten föreslår visserligen att 60 enbart ska gälla fram till Åsumsgatan medan kommunen gärna ser att det är samma hastighet ända bort till korsningen med väg 13.

-Vi får fundera på hur det blir vid de kraftiga svängarna som är vid Åsumsgatan och Esplanaden, det går knappast att köra 60 där. Det kan också krävas ljus vid cykelöverfarterna.

Johan Johansson ska därför ha förnyad kontakt med Atkins för att höra deras syn på saken.

Annons

Den nya hastigheten 60 kilometer i timmen föreslås även på del av Industrigatan i Sjöbo samt infarten i nordöstra Fränninge.

Noterbart är att Trafikverket ansvarar för många av genomfartsvägarna i de mindre orterna som Blentarp, Sövde och Vollsjö. Därför ska även de få ge sin syn på förslaget.

Efter det blir hastigheterna en fråga för tekniska nämnden. Går förändringarna igenom räknar Johan Johansson med att det tar ett par år innan alla nya skyltar är på plats.

Ann-Louise Olander
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons