Annons

Alla eleverna har byggt mini-Sjöbo

Alla eleverna på grundsärskolan i Sjöbo har varit i byggsvängen den senaste tiden - i den lilla skalan, ska väl tilläggas. Eleverna har nämligen genomfört ett projekt med namnet "Vår by", som handlar om just deras hemby, Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 28 november 2008
"Kolla vår fina by!". Eleverna på grundsärskolan är mäkta stolta över sin modell av Sjöbo. Snart kan alla titta på den på biblan. Bild: Leif Möller
"Kolla vår fina by!". Eleverna på grundsärskolan är mäkta stolta över sin modell av Sjöbo. Snart kan alla titta på den på biblan. Bild: Leif MöllerFoto: 

- Det har varit roligt och vi har lärt oss mycket, att måla, klippa och mäta, berättar Helena Grahed, en av eleverna i projektet.

- Vi har gått runt i byn och fotograferat hus. Sedan har vi samlat kartonger som vi använt till husbygget. Vi har fått använda en massa skolämnen och klippa till kartongerna så de kunde klistras samman till hus.

Annons

Eleverna har fått grunna över sådana saker som varför det finns elledningar i husen och varför takvinkeln inte kan bestämmas hur som helst - i varje fall inte om huset ska bestå.

Rent konkret har projektet tagit formen av en liten miniby med gator, torg , hus och ett pampigt slott. Det hela har blivit hur fint som helst. I går var det vernissage i ett klassrum på Emanuelskolan och på onsdag i nästa vecka ska utställningsbyn ställas ut på Sjöbo bibliotek.

Vid vernissagen sjöng man för ämnet lämpliga låtar som Lyckliga gatan och 34:an.

Byggandet av byn har tagit cirka två veckor och elever från grundsärskolans alla fyra grupper har varit med.

De minst barnen fick som uppgift att göra en studieresa till Lund för att skaffa jämförelsematerial. De kunde då konstatera att det finns ungefär samma sorts affärer i Lund som i Sjöbo. Men att Lund har en domkyrka.

De yngsta eleverna i grundsärskolan tillhör en och samma grupp, medan de andra är åldersblandade i de övriga grupperna.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons