Annons

Anmäld avloppsdamm ej så alarmerande

Sjöbo • Publicerad 6 juni 2006

Efter en anonym anmälan om att dammarna vid reningsverket i Hemmestorps Boke håller på att svämma över, gjorde miljöförvaltningen i måndags en oanmäld inspektion av reningsverket.

Men enligt miljöinspektör Johan Kleman som gjorde inspektionen var läget inte så allvarligt:

Annons

– Där står en del vatten och det börjar bli dags att tömma. Men det var inget alarmerande. Och det fanns inga tecken på att det skett någon ytavrinning till bäcken intill. Reningsverket ägs av fritidsbyns samfällighet. Att det är otillräckligt beror på att åretruntboendet ökat, och problemen har funnits sedan 1999. För några år sedan krävde länsstyrelsen att avloppssituationen skulle vara löst till år 2007.

Men nu är det beslutat att Hemmestorps Boke liksom flera av de andra sommarbyarna i närheten inom de närmsta åren ska anslutas till det kommunala avloppsnätet i Lunds kommun.

Därför har man från miljö- och byggnadsnämndens sida gjort bedömningen att det inte finns anledning att kräva någon ombyggnad av reningsverket, säger Johan Kleman.

– När Hemmestorps Boke ansluts till det kommunala nätet behövs inte dammarna längre.

Kommunens krav i väntan på anslutningen till det kommunala avloppet har varit att dammarna töms regelbundet. Vad Johan Kleman kunnat se hittills har det fungerat.

– Jag har gjort flera inspektioner de senaste åren, både anmälda och oanmälda och det har inte funnits något att anmärka på de gångerna heller.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons