Annons

Ännu mindre pengar till familjenämnden i Sjöbo

Vård- och omsorgsnämnden slipper de befarade besparingarna nästa år.I elfte timmen la kommunalrådet ett helt nytt förslag inför budgetfullmäktige i går.
Sjöbo • Publicerad 30 november 2006

Det förslaget innebär också att familjenämnden fick se ytterligare nedskärningar i sin budget, och nu måste behålla årets låga lärartäthet – som sades vara tillfällig så sent som strax före valet.

Många ledamöter var kritiska till att ta pengar från skolor och ge till vården.

Annons

Cecilia Olsson (s) såg en möjlig förklaring:

– Man kan ju bara titta på vem som sitter i budgetberedningen, och se vilken ålder de är i! sa hon och rev ned kvällens flesta applåder. Med stöd från sjöbopartiet på samtliga punkter fick den regerande minoriteten (c, m och fp) igenom hela sitt nya budgetförslag. Motståndet kom hela tiden från s, v och mp – oftast även från barn- och ungdomspartiet och kd och vid ett tillfället från Sverigedemokraterna.

Resultatet blev att vård- och omsorgsnämnden får 3,5 miljoner i ramtillskott och kommunstyrelsen 1,2 miljoner. Teknik- och fastighets- samt familjenämnden får inga av de pengar de begärt för att klara 2007 års verksamhet. Från lönepotten stryks den miljon, som skulle ha använts för att rätta till snedfördelade löner bland de anställda.

Det var ett debatt- och voteringsglatt gäng som diskuterade nästa års budget under fem timmar. Närmast att kullkasta treklövern var oppositionen i frågan om att höja måltidsavgifterna för de äldre med två kronor. Där sa sd nej, och slutsiffrorna blev 29– 20.

Meste talaren var Lucas Lennartsson (v) som la fram vänsterns och miljöpartiets syn på både kommunens mål och pengar.

Barn- och ungdomspartiets James Sjöström var också flitig debattör, som bland annat tyckte det var osmakligt att en nämnd fick lämna i från sig pengar för att en annan skulle klara sig och undrade hur kommunalrådet Stefan Lundgren tänkte.

– Vård och omsorg har behov av detta, och här handlar det om individer som inte kan klara sig själva, sa Lundgren (m) – varvid Sjöström replikerade att de minsta barnen knappast klarar sig själva heller. – Jag är inte bara kommunalråd, jag är pappa också, svarade Lundgren, som tyckte att Sjöbos skolor fungerat bra för hans barn och menade att skolorna fått utstå alltför mycket kritik.

Den linjen var även Lars Sjöholm (c) inne på.

– Media skriver bara om kris och elände på löpsedlarna om Sjöbos skolor. Det leder till mycket negativt, och de som ligger bakom den debatten har nu tagit sig in i familjenämnden. Så nu får ni se till att Sjöbo hamnar i topp i rankingen av landets skolor! sa Sjöholm, med adress till barn- och ungdomspartiet.

Bupis uttryckte sin förhoppning om att familjenämnden skulle lyckas bra med sin nya laguppställning, och Lars Lundberg (kd) undrade om Sjöholm förespråkade diktatur i stället för demokrati.

Annons

Trots en rak fråga till familjenämndens ordförande, Kent-Ivan Andersson (m), yttrande denne sig inte i debatten.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons