Annons

Årets kulturpris klart

Biomaskinisten på Flora, Leif Larsson, får årets kulturpris i Sjöbo. I snart 27 år har han visat film för tusentals filmsugna.
Sjöbo • Publicerad 22 november 2002

- Leif är den verkliga eldsjälen på Flora, säger kulturnämndens ordförande Hans Malmborg. Leif Larsson är rörd och tacksam över utmärkelsen. - Det känns väldigt uppmuntrande. Jag vill tacka kommuninvånarna, särskilt barnen, som kommit i stora skaror till biografen. Utan dem hade Flora varit nerlagd för länge sedan. För Leif är det ett privilegium att få visa film. I vått och torrt har han tagit sig ner till Flora och traskat upp för trappan till maskinrummet med de tunga filmboxarna. När allt är riggat för kvällens verklighetsflykt går han ner till kassan och säljer biljetterna. Efter föreställningen sköter han det administrativa, skickar tillbaka filmkopiorna och sköter räkenskaperna. Han är på många sätt ett med den gamla ärevördiga biografen. - Flora byggdes 1938 och året efter var jag här första gången. Det var en matiné, Disneyfilmen Pinocchio. Jag var så liten att jag fick sitta i min mammas knä, berättar Leif.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons