Annons

Äsperödsbor kräver sänkt hastighet

Äsperödsborna tycker att bilisterna kör på tok för fort på Vanstadsvägen-Tranåsvägen i byn. Nu skriver byalaget till teknik- och fastighetsnämnden och begär att få en hastighetssänkning till 30 kilometer i timmen på den mest utsatta delen av vägsträckan.
Sjöbo • Publicerad 5 mars 2004

"Många i Äsperöd kallar vägarna för startbana. Det är lätt att räkna de trafikanter som håller sina 50 kilometer genom byn. I byn finns ganska många barn och det blir fler. Då dessa är vår framtid vill vi värna om dem", skriver byalaget. Byalaget berättar att de aktuella vägarna rätades ut för några år sedan för att underlätta trafik med militärfordon. Denna åtgärd har dessvärre också lett till att trafikanterna håller högre fart. Byalaget har kontaktat Vägverket som varit på plats. De hade förståelse för bybornas oro men sade sig inte ha ekonomiska möjligheter i nuläget att bygga några farthinder. Sådana var inte motiverade då det inte inträffat någon olycka på sträckan, menade Vägverket Byborna önskar heller inte farthinder utan man vill ha målat "30-kilometer" i vägbanan. Byalaget pekar på en rad grannbyar där man infört 30 kilometer utanför skolor eller på besvärliga vägavsnitt. Man pekar på att Änglamarks dagis ligger två meter från Vanstadsvägen och detta är ytterligare en anledning att införa sänkt hastighet. Vidare vill byalaget att man flyttar 90-skyltarna i slutet av byn mot Tranåshållet ner till avfarten till Äsperödsvägen och inför 50 eller 70 på sträckan ut till 90 skylten. Många bilister som kör mot Tranås höjer hastigheten redan inne i byn därför att de vet att 90-skyltarna står precis utanför bygränsen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons