Annons

Åtal för felaktig deklaration

Sjöbo • Publicerad 27 juli 2007

En hantverksföretagare från Sjöbo kommun åtalas nu för skattebrott, efter att ha lämnat oriktiga uppgifter i deklarationen.

Mannen har med uppsåt låtit bli att ta upp ett överskott på nästan 240000 kronor i sin deklaration, ett överskott som motsvarar inkomstskatt på drygt 122 000 kronor. Dessutom har mannen underlåtit att redovisa omkring 80000 i moms, allt enligt åtalet som nu lämnats in till Ystads tingsrätt.

Annons

Det var när Skatteverket för några år sedan kontrollerade företagarens deklarationer som det visade sig att något var fel. Uppgiften att han inte hade inkomster från sin verksamhet verkade inte stämma. Efter förfrågan från Skatteverket lämnade mannen in nya uppgifter. Men mannen åtalas nu för skattebrott på grund av de felaktiga uppgifterna i självdeklarationen.

– Kommer man självmant in med rättade uppgifter innan Skatteverket börjar ställa frågor så räknas det inte som brott. Men i det här fallet har ändringen kommit in efter Skatteverkets förfrågan, förtydligar Gertrud Holm, chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Skattebrott kan ge fängelse, men villkorlig dom eller skyddstillsyn, och ibland samhällstjänst, är vanligt förekommande påföljder, enligt Gertrud Holm.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons