Annons

Avtalet uppsagt för nattpersonalen

Nu har avtalet för personalen på nattförskolan i Sjöbo sagts upp. Tidigare fick de halv timlön under natten. I veckan väntar förhandlingar.
Sjöbo • Publicerad 5 december 2011

–  Vi kräver fullt betalt hela natten, säger Lina Neman, som jobbar på förskolan.

I snart två års tid har personalen varit i kontakt med facket för att få en förändring. Under ett möte i tisdags bestämde facket att avtalet skulle sägas upp. Nu hoppas personalen på fortsatt stöd från facket.

Annons

– Vi ser positivt på att avtalet har sagts upp. Nu verkar det hända något i rätt riktning, säger Lina Neman.

Personalen har sedan februari dokumenterat hur de har arbetat på nätterna, för att visa att de väcks flera gånger varje natt. Eva Månsson, rektor på nattförskolan, säger att hon på mötet presenterade dokumentationen som nu ska granskas.

Inför förhandlingarna ska kommunens personalchef, Monica Håkansson, sätta sig med Eva Månsson för att se vad som kan vara en rimlig lösning.

Tidigare har personalen fått halv timlön klockan 19 till 06.30, vilket gör att hälften av timmarna inte räknats som arbetad tid.

– Jag tror att 19-tiden kommer att flyttas fram, säger Monica Håkansson.

Facket vill däremot inte spekulera i vad som kommer att hända.

De anställda på nattförskolan är positiva till en förändring. Däremot tycker de att det är tråkigt med anledningen till att avtalet ses över. Enligt vad som tidigare sagts av Eva Månsson handlar det om att hålla god kvalitet på verksamheten, inte om hänsyn till personalen.

– Att få höra att de inte gör det för vår skull gör mig både ledsen och besviken, säger Petra Hallqvist, anställd på nattförskolan.

Personalen har fått många reaktioner på avtalet, reaktioner som alla varit till stöd för personalen.

Inom många branscher där nattarbete ingår får personalen full timlön och ersättning för obekväm arbetstid.

– I ett mansdominerat yrke hade det aldrig hänt, säger Lina Neman.

Ann-Louise Olander
Ronja Mårtensson, Johanna Cardell
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons