Annons

Både snabbt och lugnt om Sjöbos budget

Kanske var det förra mötets diskussioner om "vuxenmobbning". Kanske var det socialdemokraternas enighet med de borgerliga partierna om nästa års budget. I vilket fall som helst gick det både snabbt och rätt lugnt till när kommunfullmäktige under onsdagen antog budgeten för 2009 – utan några som helst ändringar jämfört med förslaget.
Sjöbo • Publicerad 27 november 2008

Den opposition som märktes stod de två dubbel-L: en för: Lars Lundberg (kd) och Lucas Lennartsson (v).

Under punkten budget 2009 och ekonomisk plan 2010-20111 tog fullmäktiges politiker i går ställning till 46 olika punkter – allt från familjenämndens driftsbudget på dryga 241 miljoner kronor, till relativa småpotatisar som de 800 000 kronor som överförmyndarnämnden får att röra sig med nästa år.

Annons

Men mycket beroende på att socialdemokraterna tidigare i år enades med den borgerliga treklövern om en gemensam budgetpolitik blev det i slutändan inte mycket oenigheter – rösträknarna behövde bara tas i tjänst en enda gång, när frågan om vård- och omsorgsnämndens driftsbudget togs upp.

Lars Lundberg (kd) fick med sig både sjöbopartiet, vänstern, sverigedemokraterna och barn- och ungdomspartiet för tilläggsförslaget att alla vård- och omsorgstagare ska garanteras en genomgång av sin medicinering under 2009. Men 16 mot 32 röster förslog inte så långt.

Budgeten som antogs under onsdagen innebär bland annat höjda renhållningstaxan, att familjebadet skjuts på framtiden igen, och att det inte heller blir någon konstgräsplan i Sjöbo 2010 som tänkt – något som den ständigt aktive Lucas Lennartsson ensam höll fast vid.

Trots ständiga nedröstningar kämpade han på med förslag om allt från egna kommunala vindkraftverk till sänkta taxor i kulturskolan.

Lars Lundberg stod för det mesta av den övriga av diskussionslustan. Men han fick inte igenom sitt förslag att de 25 miljoner som finns i kommunens elhandelsfond ska lämnas tillbaks till abonnenterna. Också de länge utredda men ännu inte existerande ridlederna var något Lundberg efterlyste.

– Något måste hända i ridledsväg år 2009, krävde Lundberg.

– Ridlederna har gjort halt vid Lövestad, kontrade Stefan Lundgren (m).

Som knorr på budgetdebatten kom Lucas Lennartsson med ett yrkande som han faktiskt fick igenom. Fast det hade sina skäl – yrkandet handlade om en för Lucas Lennartsson tämligen borgerliga åsikt – att skatten ska vara oförändrad 2009.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons