Annons

Begär råd om besprutning

Stiftelsen Skogssällskapet har behov av att använda kemiska bekämpningsmedel på några nyplanteringar vid Sjöbo Ora. Planteringarna ligger delvis inom skyddsområdet för Gröndals grundvattentäkt.
Sjöbo • Publicerad 13 november 2002

Nu vill sällskapet veta av miljöförvaltningen hur man praktiskt skall hantera detta så att man inte bryter mot lagen. Miljöförvaltningen förklarar i ett brev till stiftelse att en prövning måste ske i varje enskilt fall. Den bästa tekniken måste användas och om kemiska produkter ska användas ska de om möjligt ersättas med mindre farliga produkter. Enligt skälighetsprincipen ska miljömässiga hänsyn alltid tas om de inte är ekonomiskt orimliga. Skogssällskapet skriver att vid nyplantering av gran och lärkplantor måste man skydda dem kemiskt mot snytbaggar som gnager av barken på plantorna. Verksam beståndsdel i medlet är permitrin och man sprutar cirka 80 gram per hektar. Vid stark grästillväxt i nyplanterad skog finns det behov av att spruta medlet Kerb som dödar allt gräs. Här är den verksamma beståndsdelen propy camid, 200 gram per hektar. Gallery heter preparatet man vill använda mot stark örtvegetation. Här heter den verksamma beståndsdelen iso exaben och man använder cirka 250 gram per hektar. Besprutningen sker mycket sällan, enligt Skogssällskapet. Endast en till två gånger under trädbeståndets omloppstid, det vill säga 50 till 100 år. Miljönämnden har hittills varit mycket restriktiva i sin tillståndsgivning för spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde och arbetar för att användningen i dessa områden ska upphöra helt, förklarar miljöförvaltningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons