Annons

Betesmark kan bevara i Blentarp

Teoretiskt sett kan fåren få fortsätta att beta på sin nuvarande betesmark vid Simontorpsvägen.
Sjöbo • Publicerad 7 januari 2006

Mitt i det nya, planerade bostadsområdet på Simontorpsvägen ligger en gammal gård, där familjen Halling bor. De har en shetlandsponny och ett antal får, som betar på mark som familjen hyr av kommunen. Marken ska ingå som "naturmark" i den nya detaljplanen, men betesarrendet med familjen Halling är uppsagt.

Två av de planerade husraderna är undantagna från bebyggelse så länge det finns får och hästar på gården, men djuren är, enligt planen, inte tänkta att gå på betet utan bara kring den egna gården.

Annons

– Om kommunen, mot förmodan, skulle vilja fortsätta att arrendera ut marken för bete en tid så tror jag knappast att det skulle ställa till några problem, säger Erik Månsson, stadsarkitekt.

– Allergi mot får är inte så vanligt som allergi mot hästar, och den närmaste husraden är redan undantagen från bebyggelse. Så, rent hypotetiskt, skulle det nog gå bra.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons