Annons

Borstbäcken blir naturreservat

Dalgången kring Borstbäcken är unik. På våren lyser den sällsynta lundvivan gul under bokkronorna. Lite senare på året finns här lövtryffel, slöjröksvamp och mängder av andra rödlistade arter. Dessutom har dalgången en blodig historia...
Sjöbo • Publicerad 20 november 2008
Borstbäcken norr om Vombsjön har en unik dalgång som föreslås bli naturreservat. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Borstbäcken norr om Vombsjön har en unik dalgång som föreslås bli naturreservat. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Den unika dalgången är nu på väg att bli naturreservat. Länsstyrelsen har arbetat fram ett förslag till skötselplan och gjort en detaljerad studie av naturen och kulturen kring bäcken.

Dalgången ligger i Sjöbo, Hörby och Eslövs kommuner och nu får dessa yttra sig om förslaget att inrätta ett naturreservat. Det skulle innebära att området får ett extra starkt skydd - bland annat att inget får byggas, att schaktning, tippning och muddring förbjuds, att marken inte får gödslas och att den sköts enligt en särskild plan. Den varierade och örtrika ädellövskogen ska självföryngras, och den nuvarande granplanteringen ersättas med lövskog.

Annons

Naturreservatet skulle sträcka sig från väg 104 norrut längs båda sidor av bäcken till Norgehuset. Informationsskyltar skulle sättas upp och vid väg 104, mittemot Täpperöd, skulle en liten parkeringsplats anläggas. Området skulle även göras mer tillgängligt för allmänheten.

Genom åren har Borstbäcken skurit sig djupt ner i genom jordlagren i de branta sluttningarna norr om Vombsjön, och på flera ställen går berget i dagen. Och det är inte bara naturen som är dramatisk - här utspelade sig det mytomspunna slaget vid Borst, där dåligt rustade Färsingabönder mötte den svenska hären 1644 i något som urartade till ett blodbad.

Länsstyrelsen menar att ädellövskogen har en lång historia vid Borstbäcken - eftersom många sällsynta svampar, mossor, lavar och insekter fortfarande har en fristad här. Kring vattnet finns den ovanliga bäcksländan, som kräver rent vatten för att larverna ska överleva. På stenarna i bäcken växer den sällsynta forsmossan och i vattnet simmar elritsa, spigg och öring. För att fisken ska kunna vandra, kommer dämningen vid banvallen att öppnas - dock utan att skada banvallen som anses kulturhistoriskt viktig.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons