Annons

Böter för lastbilsförare som körde för nära

En lastbilsförare som körde för nära bilen framför döms till böter.
Sjöbo • Publicerad 27 december 2011

Händelsen som nu lett till dom inträffade på ”flygrakan” på väg 13 söder om Sjöbo för drygt ett år sedan. En polis på väg söderut fick se hur en lastbil låg tätt inpå en personbil – alldeles för nära enligt polisen som bedömt avståndet till en och en halv personbils längd.

Enligt polisen låg lastbilen så nära personbilen på en sträcka av minst 500 meter. Eftersom vägen på platsen är dubbelfilig kunde polisen gå ut i ytterfilen och då tydligt se avståndet, enligt vad hon uppgett i förhör.

Annons

Lastbilschauffören har å sin sida uppgett att avståndet var sådant att han hade hunnit bromsa in om något oförutsett hänt, att lastbilens bromsar var i gott skick och att lasten var lätt. Det bör också ha varit svårt att se den lilla personbilen, anser chauffören.

Men tingsrätten anser det styrkt att avståndet var så kort som polisen uppgett.

Och lastens vikt och skicket på bromsarna är ovidkommande vid ett sådant avstånd, anser rätten som dömer mannen att betala 2 000 kronor i penningböter.

En av nämndemännen hade dock en annan åsikt, och menar att det på grund av mörkret bör ha varit svårt för polisen att bedöma avståndet.

Ann-Louise Olander
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons