Annons

Brandbil med hög trivselfaktor

Vad vore en Trivseldag på Lövestads skola utan en brandbil? Inte lika spännande som gårdagen i alla fall.
Sjöbo • Publicerad 14 juni 2006
Brandmannen Fredrik Svensson hjälper Kristoffer Västerlund på med hjälmen inne i brandbilen. Timmy Dahlgren bredvid justerar sin hjälm, som var aningen för stor för en femårings huvud!
Brandmannen Fredrik Svensson hjälper Kristoffer Västerlund på med hjälmen inne i brandbilen. Timmy Dahlgren bredvid justerar sin hjälm, som var aningen för stor för en femårings huvud!Foto: 
Åttaåriga Emelly Johansson sitter vid ratten på en brandbil för första gången i sitt liv. Kompisen Monica Djurhus väntar ivrigt på sin tur. BILD: SPRISSE NILSSON
Åttaåriga Emelly Johansson sitter vid ratten på en brandbil för första gången i sitt liv. Kompisen Monica Djurhus väntar ivrigt på sin tur. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Stor, röd och blänkande i solskenet står den på skolans parkering. Brandbilen är ett återkommande – och populärt – inslag när Lövestads skola har sin årliga Trivseldag.

Både små och stora barn trängs för att få kliva in i bilen, prova brandmännens uniformer och hjälmar, andas i syrgasmasken och klättra upp på brandstegarna bakpå bilen. – Jag tror det är spänningen som gör att barn tycker det är så intressant med brandbilar. Att det tutar och brinner, säger Rolf Svensson från Lövestads brandkår.

Annons

Tillsammans med två kollegor berättar han för barnen om brandmännens vardag och svarar på mängder av ivriga frågor.

– Har ni ingen ficklampa när det är natt och det brinner, frågar femårige Timmy Dahlgren smått bekymrat när han ser sig om i bilen.

Innan brandmännen hinner svara påpekar kamraten på sätet bredvid att det ju finns blåljus på taket i alla fall så brandbilen syns säkert, även på natten.

En dag med temat trivsel kan förstås inte bara handla om brandbilar. Lövestads temadag, som även riktar sig till barnen på Vanstads skola, har något för alla. Här finns kubbspel, boule, frisbee, tipsrunda, cykelbana och mycket mer. Trivseldagen inleddes med inte mindre än tretton olika framträdanden som eleverna stod för. På en utomhusscen i form av en lövad vagn kunde man beskåda alltifrån blockflöjtspelande till tolkningar av det finska hårdrocksbandet Lordi.

Lisa Nordenhem

0416-192 12

lisa.nordenhem@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons