Annons

Brott mot lagen att ta betalt för lunchen

Sjöbo kommun bryter mot skollagen, när den tar ut en avgift för lunchen i förskolorna. Det slår Skolinspektionen fast i ett beslut.
Sjöbo • Publicerad 8 juni 2014

I början av det här året införde kommunen en måltidsavgift på 375 kronor i månaden för de barn som deltar i den allmänna, fria förskolan och stannar över lunchen.

Enligt skollagen ska kommunerna erbjuda gratis förskola 15 timmar i veckan för alla barn, från höstterminen det år de fyller tre. Det gör även Sjöbo och om föräldrarna väljer att låta barnen gå på förskolan tre timmar om dagen, fem dagar i veckan, kostar det inte något. Men om föräldrarna i stället vill att barnet ska gå på förskolan tre dagar i veckan, och stanna över lunchen de dagarna, då måste familjen betala för maten.

Annons

Ingen utredning

Socialdemokraterna i familjenämnden opponerade sig mot beslutet, men kommunen gjorde inte någon utredning för att ta reda på om avgiften var förenlig med skollagen. Det behövdes inte, ansåg man.

Kan välja

”Tolkningen är självklar”, menade enhetschefen Cecilia Björklund, som i en intervju med Ystads Allehanda också påpekade att föräldrarna alltid kan välja alternativet med tre timmar om dagen.

En förälder med barn på en av kommunens förskolor anmälde dock avgiften till Skolinspektionen.

Och enligt Skolinspektionen är tolkningen lika självklar – fast man drar en annan slutsats: Eftersom barnet går i den allmänna, fria förskolan finns ingen möjlighet för kommunen att ta ut någon avgift. ”Att Sjöbo kommun menar att avgiften avser lunchkostnad ändrar inte denna bedömning”, skriver juristerna Maria Mohlin och Mats Manhammar i beslutet.

Sjöbo kommun föreläggs nu, enligt 26 kapitlet, tionde paragrafen i skollagen, att vidta åtgärder senast den 4 september så att man i fortsättningen följer lagen.

Taner Caliskan
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons