Annons

Budgetbantning slår hårt i vården

Sedan i somras tas det in färre vikarier i vården, och flera tjänster är helt eller delvis vakanta på många håll i kommunen.
Sjöbo • Publicerad 22 november 2002

I våras pekade socialnämndens budget på ett underskott på sex miljoner kronor för 2002 och för att få ner den siffran infördes tuffa vikarieregler i augusti. Nu ser det ut som om underskottet blir något lägre, kring 4,75 miljoner, men besparingen märks i verksamheten. Det framgår av den budgetprognos som rapporterades till socialnämnden i torsdags kväll. Från Björkbacken rapporterar Eva Gustafsson att personalen upplever en ökad belastning och uttrycker en del oro för arbetsmiljön. Detta sedan minimibemanning införts och att man därmed reducerat timvikarierna. I Vollsjö sparas en halvtidstjänst i hemtjänsten in under hösten, och där är sjukfrånvaron hög. Inom hemsjukvården i Vollsjö slutar en sjuksköterska i november och en i december, och endast en tjänst tillsätts från februari nästa år. En undersköterska tillsätts som resurs, men mertid och övertid är vanligt i hemsjukvården. På dagcentralen finns sjukledighet, som bidrar till att övrig personal får högre arbetsbelastning, konstaterar Ingegerd Lundgren. En pooltjänst i Vollsjö är inte heller tillsatt. I Sjöbos och Blentarp slår områdeschefen Christin Andersson främst larm om Ängsgården, där hon anser att det finns ett stort behov av att förstärka nattpersonalen. "Med två personal till 56 boende kan vi inte leva upp till socialnämndens mål att ge god vård till de boende", skriver hon. Hon menar att det krävs en ökad ekonomisk ram, för att hålla budgeten eftersom en generellt ökande vårdtyngd genomsyrar hela verksamheten. De olika besparingarna inom vården och omsorgen i kommunen har också gett utslag i ekonomin. Från januari till juli var personalkostnaderna högre än budgeterat, men från och med augusti har trenden vänt. Under hösten har personalkostnaderna underskridit budgeten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons