Annons

Budgetprognos för äldreomsorgen ser bra ut

Sjöbo • Publicerad 16 juni 2014

Äldreomsorgen och socialtjänsten kommer att kosta mer än beräknat i år. Samtidigt ökar kommunens skatteintäkter – så budgeten verkar gå ihop, med råge.

Det visar delårsrapporten för årets första fyra månader.

Annons

Vård- och omsorgsnämnden har för närvarande störst ekonomiska bekymmer.

– Vi ska ha ett särskilt möte med vård- och omsorgsnämnden för att diskutera vad som kan göras åt de ökade kostnaderna inom hemtjänsten, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (M).

Familjenämnden verkar däremot få 4,5 miljoner kronor över i sin budget innan året är slut. Det beror på att nämnden har en reservpott på sex miljoner kronor, som ska användas om antalet barn i skolor och förskolor ökar. Och den ökningen har inte skett. Istället har barnen i förskolan blivit något färre, eftersom allt fler barn börjar först när de är ett och ett halvt år gamla.

Socialtjänsten kommer troligen att kosta 2,6 miljoner kronor mer än budgeterat.

Man har bland annat tvingats göra kostsamma institutionsplaceringar av föräldrar och barn och anställa mer personal för att hinna med att utreda alla barnavårdsärenden, vilket man legat efter med en tid.

Enligt budgeten för 2014 ska året sluta med ett överskott på 19 miljoner kronor. Nu ser det ut som om det överskottet blir fem miljoner högre, och därmed kan mer pengar läggas i den resultatutjämningsfond som ska användas i kärvare tider.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons