Annons

Bygdegården i Solvalla har 400 ägare som dött

En tredjedel av andelarna i Solvalla bygdegård visade sig sakna ägare. Nu satsar föreningen på att sälja andelarna igen.
Sjöbo • Publicerad 21 november 2006
Solvalla bygdegård ska nu säljas igen – eller snarare de många andelar vars ägare efterhand gått ur tiden. Bild: Sprisse Nilsson
Solvalla bygdegård ska nu säljas igen – eller snarare de många andelar vars ägare efterhand gått ur tiden. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

– När vi gick igenom medremsmatrikeln visade det sig att många andelar inte hade någon ägare, berättar Karin Olsson, ordförande i Färs Bygdegårdsförening.

Sedan föreningen bildades 1955 har det hänt en del. Men någon grundlig översyn av medlemsförteckningen hade inte gjorts på många år.

Annons

– Många som köpte andelar 1955 har avlidit. Omkring 400 av de 1200 andelarna hade ingen innehavare i livet.

Som det ser ut nu ägs många andelarna av LRF och centern, enligt Karin Olsson. Att det också finns möjlighet för enskilda att äga andelar är kanske inte lika bekant, gissar Karin Olsson.

– Jag tror inte folk vet om det.

Men nu ska föreningen satsa på att sälja andelar i bygdegården igen, bland annat i samband med julmarknaden som hålls på Solvalla nästa helg 2-3 december. Att sälja andelar skulle vara bra för bygdegårdens ekonomi, menar Henry Nilsson, som är vaktmästare på bygdegården och kassör i föreningen.

Bygdegården har under flera år tampats med ekonomiska problem. Men man satsar på att höja standarden för att locka fler hyresgäster.

– Nu i höst har Furubodda folkhögskola hyrt in sig under veckorna. Det är sådant vi behöver, säger Henry Nilsson.

Investeringen i en jordvärmeanläggning häromåret gör också sitt till.

– Värmekostnaderna har minskat ordentligt, säger Henry Nilsson.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons