Annons

Byggelever rustar upp Snogeholmsfastighet

Flera nya satsningar har på senare tid gjorts i Snogeholmsområdet. Nu ska den gamla gården Stabbalund som ligger strax nordväst om Snogeholms slott renoveras av byggelever från Lund.
Sjöbo • Publicerad 18 juli 2007
Stabbalund som ligger i skogen nordväst om Snogeholms slott ska nu renoveras av byggelever från Lund.bild: Ulrika Wangel
Stabbalund som ligger i skogen nordväst om Snogeholms slott ska nu renoveras av byggelever från Lund.bild: Ulrika WangelFoto: 

Inne i skogen, nordväst om Snogeholms slott ligger den gamla korsvirkeslängan Stabbalund.

Huset som är en av många byggnader inom Snogeholms strövområde är i dag i stort behov av renovering. Men nu har Region Skåne slutit avtal med Lunds kommun, om att låta elever från gymnasiets byggnadsprogram renovera byggnaden. – Det blir ingen snabb renovering, eftersom de kommer att vara är under kortare perioder. Det kommer att ta några år. Men från utbildningens sida var de tydligen väldigt glada över att få möjlighet att jobba med ett äldre hus, säger Frederik Pedersen från Skogssällskapet som förvaltar Snogeholms rekreationsområde.

Annons

Flera andra förbättringar är också på gång inom området. Nu finns hänvisning till Ellestadslingan längst i sydost för den som vill cykla mountainbike i området.

Från Skogssällskapets sida har man också själv börja ta prover på badvattnet i Snogeholmssjön, och även på vattnet i in- och utflöden. – Kommunen gör inte det, men vi vill gärna ha koll på hur vattnet är i sjön, säger Frederik Pedersen.

Under sommaren har man också fräschat upp campingens byggnader, med ommålning och byte av ett skärmtak.

Något som också diskuterats ett bra tag men som nu ska bli verklighet är en återvinningsstation inom området, med behållare för glas, metall och liknande.

I dagsläget töms det 40 soptunnor och två containrar på Snogeholmsområdet varje vecka, berättar Frederik Pedersen. Och långtifrån allt hamnar där det ska.

– Tyvärr finns det folk som har en förmåga att "tappa" allt möjligt. Varje år hittar jag två-tre gallersläp fulla med skräp – aktivt kol, bilbatterier, skrivare, allt. För att inte tala om engångsgrillarna, det borde vara pant på dem.

Ulrika Wangel

0416-192 11

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons