Annons

Byggkonkurs drabbar servicehus

Byggföretaget Kent-Olle AB i Vinslöv begärde sig i konkurs i fredags i Hässleholms tingsrätt. Företaget är huvudentreprenör för ombyggnaden av servicehemmet Björkbacken i Sjöbo och följden av konkursen blev att nästan allt arbete på bygget stod stilla under måndagen.
Sjöbo • Publicerad 12 november 2002

Advokat Håkan Molander på Rignells advokatbyrå i Hässleholm har utsetts till konkursförvaltare. Han ägnade en stor del av måndagen åt att åka runt till företagets byggen och informera personalen. - För Björkbackens del ska jag nu tillsammans med kommunen utreda om vi kan fortsätta hela eller delar av entreprenaden under konkursutredningens gång. Tidigast i slutet på denna vecka eller början på nästa vet vi besked, säger Håkan Molander. Enligt Molander har företagets ekonomiska problem två orsaker, dels en entreprenad som gått med förlust, dels en tvist om betalning för ett bygge man utfört åt Hässleholms kommun. Uppgifter till YA gör gällande att Hässleholms kommun skulle ha beställt ett bygge för fem miljoner kronor, men några pengar har företaget aldrig fått. En uppgörelse till den förste december var på gång, men i slutet av förra veckan fick företaget beskedet att det inte blir något. Man var då tvungen att begära sig själv i konkurs. - Vi fick beskedet i fredags av Håkan Molander. Han skriver till oss att han letar efter någon att överlåta företaget på och i görligaste mån ska arbetet fortsätta under tiden, säger Jan Åke Persson, stadsplaneringschef i Sjöbo. - Beskedet kom helt överraskande. Så sent som i förra veckan hade vi ett byggmöte och då framkom det inga problem. Tvärtom, arbetet låg något före tidsschemat. Nu måste vi snarast ta reda på hur ombyggnaden kan fortsätta och noga kontrollera våra betalningar så att kommunen inte förlorar några pengar, säger Jan Åke Persson. Björkbackens ombyggnad är uppdelat i fyra etapper. Etapp ett är helt klar och etapp två är i det närmaste klar. Förutom Kent-Olle AB är fyra underentreprenörer inkopplade på bygget. - Sannolikt avvecklar alla underentreprenörer också sitt arbete då de inte i nuläget vet om de får betalt, säger Jan Åke Persson. YA sökte i går förgäves företrädare för Kent-Olle AB. Alla uppgavs dock vara strängt upptagna med att få igång bygget på Björkbacken igen. Ingen annan på företaget visst mer än att konkursen var ett faktum och oron var stor bland de anställda. Branschen är hårt konkurrensutsatt och det är ont om nya jobb. Kent-Olle AB startade i början på 90-talet och har vuxit starkt med byggen på olika håll i Skåne. Man har cirka 45 anställda. Enligt tidningen Norra Skåne har företaget en omsättning på 68 miljoner.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons