Annons

Cannabisodling gav långa fängelsestraff

Tre personer döms till fängelse för att ha odlat, eller hjälpt att odla, cannabis i ett hus i Bjärsjölagård. De tre ingår i en större liga, och har även varit inblandade i cannabisodlingar i norra Skåne. Sammanlagt döms åtta personer från allt fyra månaders till sju års fängelse.
Sjöbo • Publicerad 7 november 2008

Det är en omfattande härva som nu rullas upp. Tidigare har fem personer dömts, och i går dömdes ytterligare åtta vid Hässleholms tingsrätt för cannabisodlingar i sex olika fastigheter.

Tingsrätten slår fast att det är en yrkesmässig och organiserad brottslighet. Flera av de åtalade döms till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott.

Annons

I alla sex hus har odlingarna skett på ungefär samma sätt: fönstren har täckts för och folie fästs på väggarna i de rum där narkotikan odlats. 600-wattslampor och fläktar har monterats och strömmen har kopplats förbli elmätaren. I de avancerade elinstallationerna har det även funnits ett stort antal timers och tänddon. All utrustning bedöms ha kostat 100 000 kronor per hus. Husen har köpts av odlarna, utom det i Bjärsjölagård, som hyrts. En 31-årig kvinna var spindeln i nätet när det gäller Bjärsjölagårdshuset. Själv menar att hon enbart hjälpt till att hyra huset för att två män, anställda i ett av hennes företag, skulle ha någonstans att bo. Tingsrätten menar dock att hon måste ha känt till odlingen i Bjärsjölagård, liksom den i en fastighet i Vittsjö som hon själv ägde. Grannar har sett kvinnan vid huset i Bjärsjölagård och hon har medverkat när hyreskontrakten skrivits.

Dessutom är det ett "anmärkningsvärt förhållande" att kvinnan också haft en affärsrörelse där hon sålt varor för trädgårdsodling, bland annat gödningsmedlet Canna (som kvinnan medgett kan vara ämnat att göda cannabisplantor med), skriver tingsrätten. Anvisningar om hur man odlar cannabis har också påträffats hos kvinnan. Tingsrätten anser det bevisat att kvinnan "med råd och dåd främjat" odlingarna i Bjärsjölagård och i Vittsjö och dömer henne till två och ett halvt års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott.

En 23-årig man har erkänt att han odlat cannabis i Bjärsjölagård – men hävdat att det inte var mer än 20 plantor, vilket gav tre kilo. Tingsrätten slår fast att man inte kan visa att det skulle handla om större mängder, men ser ändå brottet som grovt. Mannen har erkänt att han flyttade odlingen från Bjärsjölagård till Vittsjö och att han odlat cannabis i Röke. Han döms till sex års fängelse.

Den 23-årige mannen och den 31-åriga kvinnan greps den 17 juni, tillsammans med kvinnans 20-årige bror, som nu döms för medhjälp till grovt narkotikabrott till åtta månaders fängelse. När kvinnan gripits hade hennes 55-årige far ansvar för odlingen i Bjärsjölagård, vilket han erkänt. 55-åringen hävdar dock att han skött odlingen åt "okända personer" från maj till juli, och att han förstörde plantorna när han fick veta att cannabisodling var olagligt.

Tingsrätten tror inte på 55-åringen. Visserligen var plantorna döda när polisen gjorde tillslaget i augusti, men "det torde ha framtvingats av det förhållandet att hans dotter och son blivit häktade", menar tingsrätten, som dömer 55-åringen till fyra månaders fängelse, för medhjälp till narkotikabrott.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons