Annons

Dagsböter för bokföringsbrott

Sjöbo • Publicerad 13 november 2006

En Sjöbobo döms för bokföringsbrott efter att ha slarvat med redovisningen i sin firma 2001. Däremot frias mannen från misstankarna om grovt skattebrott.

Sjöbobon har tidigare drivit en firma i byggbranschen. 2003 gjorde skattemyndigheterna en revision i firman, och konstaterade att alltför låga momsbelopp hade redovisats i momsdeklarationerna år 2000. Beloppen som kunderna betalat in var i flera fall betydligt högre, visade en jämförelse med kundernas fakturor. Ekobrottsmyndigheten väckte därför åtal för grovt skattebrott.

Annons

Tingsrätten håller med om att momsen underdeklarerats, och att den åtalade själv ställt ut fakturor på höga momsbelopp och därefter skrivit under deklarationer på med betydligt lägre belopp. Den åtalade har dock sagt att han förlitade sig på sin bokförare, och tingsrätten kan inte helt klarlägga bokförarens roll. Tingsrätten slår fast att den felaktiga redovisningen inte kan ha skett uppsåtligen. Därför ogillas åtalet om skattebrott.

Däremot döms mannen till villkorlig dom och 60 dagsböter för bokföringsbrott. Tingsrätten konstaterar att mannen underlåtit att sköta sin bokföringsplikt under det andra halvåret 2001. Affärerna från den tiden redovisades först 2003.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons