Annons

Delade meningar om beslutsinnebörd

De 13 missnöjda boende i området Omma 2 hävdar bestämt att kommunstyrelsen fattat ett beslut i deras ödesfråga - att få en egen detaljplan. Och därmed är ärendet möjligt att överklaga till länsrätten, hävdar de.
Sjöbo • Publicerad 7 november 2008

- Beslutet som kommunstyrelsen tog den 8 oktober var att vi får vänta med våra krav på egen detaljplan tills ombyggnaden av väg 11 är klar 2009. Det står klart och tydligt i beskedet till oss att det var ett "beslut", säger en arg Mats Olsson i Omma 2.

Han menar att om kommunledningen hävdar något annat så kommer de bara med undanflykter.

Annons

Ordet beslut är det centrala i Olssons resonemang. Påståendet i YA:s artikel (7/11), att ärendet inte skulle vara möjligt att överklaga för att kommunen inte fattat något beslut i sakfrågan, menar Olsson är helt fel.

- Deras beslut var att vi får vänta, men det kan vi inte acceptera. Allt vi vill i den här frågan måste nämligen ske innan väg 11 är färdigombyggd år 2009, säger Mats Olsson och tillägger:

- Går de inte igång omgående med att skapa en detaljplan för Omma 2, ja då får vi överklaga till länsrätten. Kanske får vi gå ända upp till regeringsnivå. Enligt Mats Olsson har Ommaborna kämpat i fyra år för att räknas in i planprocessen kring Sjöbo väst.

Länge krävde man att få ingå i detaljplanen med allt vad det innebär av kommunservice i form av gatubelysning, asfaltvägar, snöröjning. Men det blev nej.

När de nu får avvaktande svar om kravet på egen detaljplan så protesterar de kraftigt. Mats Olsson menar att det beror på snålhet.

- Att kommunen inte genast gjorde en detaljplan till oss beror på att de vill slippa betala för bullerplanket mot väg 11.

Olsson ger en bild av hur orättvist det kan bli om Omma 2 blir ett B-område:

- När vi ska in i vårt område får vi svänga ner från det så kallade femte benet i västra rondellen, köra längs asfalterade upplysta lokalgator i det nya området och sedan in på grusvägarna i Omma 2, i mörker. Ska vi tvingas att ha det så, frågar Mats Olsson.

Nu ämnar Omma 2-boende kalla till ett möte med länsstyrelsen, Vägverket, Lantmäteriet och Sjöbo kommun för att understryka sina krav.

Det "femte benet" är den nya infarten från rondellen till Sjöbo väst som just nu byggs.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons