Annons

Dubbelt så många viltolyckor

Antalet viltolyckor i Sjöbo kommun fördubblades nästan förra året. År 2000 noterades 55 olyckor med vilt, förra året steg siffran till 92.
Sjöbo • Publicerad 5 mars 2002
Ett påkört rådjkur på Åsumsvägen utanför Sjöbo. Bild: Leif Möller.
Ett påkört rådjkur på Åsumsvägen utanför Sjöbo. Bild: Leif Möller.Foto: 

Framförallt är det vägarna vid Snogeholm, Sjöbo Ora och Övedskloster som är olycksdrabbade, men det inträffar även en hel del olyckor på andra ställen i kommunen. Det döda rådjret har legat i diket nära Södra åsums kyrka i flera veckor. Bild: Leif Möller." BORDER="0"Det döda rådjret har legat i diket nära Södra åsums kyrka i flera veckor. Bild: Leif Möller. Anledningen till det ökade antalet olyckor är inte klarlagd. Men enligt Ulf Ottosson, ordförande i Sjöbo Jaktvårdsförening, så har det skett en ökning av vilt, framförallt vildsvin, på senare tid. Och de kommer sannolikt att fortsätta öka. - Den har ingen naturlig fiende och den är inte så lättjagad. Den har goda förutsättningar att öka, vilket vi säkert kommer att se framöver, säger Ulf Ottosson. Ulf Ottosson tror också att de senaste årens stormar kan ha betydelse för det ökade antalet viltolyckor. När skogen blåser ner och ny planteras så hägnas den ofta in och då måste djuren börja röra på sig mer för att hitta föda. - Bilisterna bör vara vaksamma. Djuren kan dyka upp på ställen där de inte varit så vanliga tidigare, säger Ulf Ottosson. De tidigare viltvårdarna Erik Fredriksson och Karl Tuvesson har också reagerat på det ökade antalet vilt och tycker att utvecklingen med fler trafikolyckor är allvarlig. - Vi ser oroligt på det ökade antalet olyckor mellan bilar och klövvilt. För någon vecka sedan dödades en dovhjort på väg 11 vid Sjöbo Ora, dagen efter dödades ett rådjur på vägen mellan Ilstorp och Björkakorset. Den senaste tiden har också ett par vildsvin blivit påkörda i Sjöbo Ora, säger Erik Fredriksson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons