Annons

"En bostads standard får inte vara hur låg som helst"

- När man skriver på ett hyreskontrakt accepterar man den standard som finns i huset. Men det betyder inte att standarden får vara hur låg som helst, det får inte vara hälsovådligt att vistas där. Det säger Tor Berger, förhandlare på Hyresgästföreningen i Malmö.
Sjöbo • Publicerad 13 november 2002

Att standarden är låg eller huset gammalt är svårt att komma åt, menar han. I går berättade YA om Lars och hans familj som av socialförvaltningen fick anvisat en bostad i Vollsjö som hade stora brister, läckande tak, hål i innertaket, en brant trappa till sovrummet på ovanvåningen med mera. Lars betalar drygt 4000 kronor i hyra och menar att bostaden är under all kritik. Hyresgästföreningen försöker dock påverka fastighetsägarna att höja standarden på bostäderna och kan efter besiktning begära att fastigheten tvångsförvaltas, det vill säga att ägaren hindras att hyra ut fastigheten. - Om boendet är hälsovådligt ligger det på kommunens miljöförvaltning att utföra åtgärder. Det där med trappan låter inte bra och det kan vara något för miljöförvaltningen att titta på, säger Tor Berger. Han menar att kommunerna har ett stort ansvar när det gäller boendets standard. - Det måste vara deras ansvar att se till att invånarna har vettiga bostäder. Om det inte finns bra bostäder att få tag i måste kommunen ålägga fastighetsägaren att se till så att bostaden i alla fall inte är farlig, säger Tor Berger som menar att det inte håller att hänvisa till bostadsbrist. - Jag förstår att det är brist på lägenheter men det fråntar inte kommunen deras ansvar. En vettig bostad är en social rättighet och nog har vi så pass mycket välfärdssamhälle kvar att vi kan kräva detta av kommunerna, säger Tor Berger.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons