Annons

Erik Stiernswärd årets miljöpristagare

Erik Stiernswärd på Sövdeborgs gods får Sjöbo miljö- och byggnadsnämnds miljöstipendium för 2008.
Sjöbo • Publicerad 19 november 2008
Erik Stiernswärd får stipendiet för sitt stora miljövårdsarbete på godset. BILD: Thorsten Persson
Erik Stiernswärd får stipendiet för sitt stora miljövårdsarbete på godset. BILD: Thorsten PerssonFoto: 

Stipendiet består av 5 000 kronor och äran och det ska delas ut på årets sista kommunfullmäktigemöte i december.

- Jotack, det är alltid trevligt att få ett sådant stipendium, säger Erik Stiernswärd.

Annons

Han berättar att man på godset jobbar hårt med att försöka bevara så mycket som möjligt av gamla naturtyper och gamla träd.

I och med att han driver jord- och skogsbruk så kan han inte säga att miljövården är ett intresse vid sidan om. Han har ju den vackra naturen, viltet och fågellivet runt knuten

- De går hand i hand, miljöintresset och verksamheten. Det blir en livsstil. Ibland får jag frågan vad jag gör på fritiden. Den frågan tycker jag är svår att besvara, säger han.

Erik Stiernswärd får stipendiet för hans "stora arbete på miljöfrågorna både i skog och mark", som motiveringen lyder.

Det var Christina Kehlmeier i Sövde som föreslog Stiernswärd som stipendiat och nämnden delade hennes åsikt att han är en väl meriterad miljöstipendiat. Nämnden "lånade" för övrigt Kehlmeiers motivering.

Där heter det bland annat att Erik Stiernswärd lagt ner mycket arbete på att bevara hotade arter, som exempelvis örnarna och kronhjortarna.

Örnarna får en ständig utfodring med fallvilt och kronhjortarna fredas genom en mycket strängt reglerad avskjutning.

Erik Stiernswärds hänsynstagande i skogsbruket till fåglar och insekter genom att lämna kvar ris och grenar, får också lovord.

"Hela Sövdeborgsområdet är ett genuint strövområde som varje år besöks av många naturälskande människor", skriver Christina Kehlmeier. Och miljö- och byggnadsnämnden instämde.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons