Annons

Ett smör för finsmakare

Ett smör som smakar olika beroende på årstid och vad korna ätit. Syrat och opastöriserat. Redan efter tre veckor har Louise Andersson fått tre återförsäljare för sitt ekologiska smör.
Sjöbo • Publicerad 23 juni 2014
Det nya smöret från Tolånga finns på 100- och 30-grams paket.
Det nya smöret från Tolånga finns på 100- och 30-grams paket.Foto: Foto: Mark Hanlon
Beredd att ta nästa steg. Louise Andersson har en mejeriutbildning som gör att hon kan gå vidare om hon vill. ”Jag vet hur man gör ost också och det finns en risk att det blir nästa steg efter smöret”, säger hon.
Beredd att ta nästa steg. Louise Andersson har en mejeriutbildning som gör att hon kan gå vidare om hon vill. ”Jag vet hur man gör ost också och det finns en risk att det blir nästa steg efter smöret”, säger hon.Foto: Foto: Mark Hanlon
”Jag kände att jag ville göra något som jag kunde följa i hela ledet. Nu känns det kul och spännande att ha skapat sitt eget smör, säger Louise Andersson.
”Jag kände att jag ville göra något som jag kunde följa i hela ledet. Nu känns det kul och spännande att ha skapat sitt eget smör, säger Louise Andersson.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Det känns som att det ligger i tiden. I många andra europeiska länder är utbudet mycket större än i Sverige, säger hon.

Normalt arbetar Louise Andersson som landskapsarkitekt på länsstyrelsen i Malmö. Men för fyra år sedan ville hon ut på landet. Och få mer tid ifrån datorn.

Annons

Hon åkte till Jämtland och gick mejeriutbildning på Eldrimner, ett nationellt centrum för mathantverk. Och flyttade till Tolånga.

– Det kändes helt rätt för mig. Men det tog flera år av förberedelser och att få alla tillstånd, säger hon.

På den lilla tomten står det nybyggda, glänsande lilla mejeriet.

Småskaligt

Hittills är allt mycket småskaligt. Hon hämtar 80–100 liter mjölk från bonden tvärs över ängen, ett ekologiskt lantbruk. Av det blir det så småningom fyra kilo smör.

– Mitt problem är att jag får stora mängder skummjölk över som jag inte vet vad jag ska göra med, säger hon.

Hon har pratat med några bagerier men de arbetar bara med vatten och mjölkpulver.

Hon säljer sitt smör i små förpackningar, 30 och 100 gram, till Möllans ost i Malmö, Tolånga 17 och Vitaby lanthandel.

Speciell smak

– Jag skulle säkert kunna sälja till fler. Men jag vill börja i den här skalan och se hur det går, säger hon.

Annons

Än så länge gör hon sitt smör på deltid. Jobbet som landskapsarkitekt har hon kvar.

– För mig blir det här också ett sätt att omsätta tankar om landskapet och miljön i praktiken, säger hon.

Hon pratar sig varm för den där speciella smaken hon får fram genom att syra och inte pastörisera smöret. En smak mer förknippad med vad djuren ätit.

Och efter test kan YA intyga att det smakar som det kan göra när man får lokalt framtaget smör i Frankrike.

Hon är också medlem i gruppen Sveriges gårdsmejerister med 80 medlemmar. En förening som vill öka kompetensen, höja kvaliteten och öka förutsättningarna för småskalig mejeriproduktion.

I början av något

Louise Andersson och hennes Tolånga Smör är precis i början av något som hon inte var det landar.

– Jag har utbildning även för att göra ost. Det finns en stor risk för att jag inte kan hålla mig från att börja med det också, säger hon.

Taner Caliskan
Urban Nilmander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons