Annons

Extra avgift för större hus i sommarbyar

Den som vill utnyttja den utökade byggrätten i kommunens sommarbyar kommer att få betala planavgift från och med årsskiftet, föreslår kommunstyrelsen. Men förslaget lär inte passera fullmäktige utan en del diskussion – Lars Lundberg (kd) är kritisk till avgiften.
Sjöbo • Publicerad 17 november 2008

I takt med att sommarbyarna i kommunen alltmer blivit åretruntområden, samtidigt som avloppsfrågorna håller på att lösas, har detaljplanerna ändrats på flera håll så att större hus kan byggas.

Och utökad byggrätt är på gång i fler områden, bland annat Hemmestorps Björke där processen att ändra detaljplanen är i full gång.

Annons

Redan nu har kommunen rätt att ta ut en särskild planavgift när en detaljplan ändras till någons fördel. För helt nya detaljplaner bekostas planarbetet ofta av den som vill bygga eller på annat sätt utnyttja marken. Och i förra veckan beslutade kommunstyrelsen föreslå att de fastighetsägare i sommarbyarna som vill utnyttja den ökade byggrätten ska vara med och betala för detaljplaneändringen i efterhand.

Från och med årsskiftet ska man i de aktuella områdena betala planavgift i samband med att man bygger till, föreslår kommunstyrelsen. Avgiften ska beräknas enligt Kommunförbundets rekommendationer.

Hur stor avgiften blir i det enskilda fallet beror på hur stor utökning av byggytan det handlar om. Om det är åretruntbostadsyta eller uterum spelar också in. I mycket grova drag kan man säga att den nya avgiften kan bli ungefär som bygglovsavgiften, uppger Ingrid Willhelmsson som är byggnadsinspektör i Sjöbo kommun. Till skillnad från avgifter för bygglov och bygganmälan som går till miljö- och byggnadskontoret betalas däremot planavgiften till kommunstyrelsen i Sjöbo. Kommunstyrelsens förslag till beslut går nu vidare till kommunfullmäktige. Men politikerna i kommunstyrelsen var inte helt överens. Kristdemokraten Lars Lundberg yrkade avslag för förslaget.

– Här har vi pratat om att förenkla för medborgarna i olika sammanhang. Men nu verkar allt handla om att ta in mer avgifter, till exempel avgiften för gatupratare och så det här. Men jag misstänker att alla de här småavgifterna i slutändan kostar mer att få in än vad man tjänar på dem, säger Lars Lundberg.

Lars Lundberg är också kritisk till informationen vid beslutet i kommunstyrelsen.

– Ingen som var där kunde ge några siffror eller exempel på hur stor avgiften kan bli.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons