Annons

Färre utryckningar i Sjöbo kommun under 2005

Sjöbo • Publicerad 12 januari 2006

Statistiken för Sjöbo räddningstjänst för 2005 är nu klar. Den visar att man hade något fler utryckningar än 2004, men å andra sidan blev det en glädjande minskning av antalet bränder i byggnader.

Mest anmärkningsvärt är att man den gångna julhelgen hade noll bränder av typ ljusstake eller gardin tagit fyr. – Normalt brukar vi ha 2– 3 sådana bränder varje jul, berättar Bengt Möller på Sjöbo räddningstjänst, som sedan årsskiftet ingår i Sydöstra Skånes räddningsförbund.

Annons

Totalt fick räddningstjänsten rycka ut till 218 larm under fjoråret, mot 194 året innan.

– Antalet bränder i byggnader minskade från 42 år 2004 till 24 stycken år 2005, berättar Bengt Möller.

– Varför vi fått denna minskning är svårt att säga, men jag kan tänka mig att den beror på att vi förbättrat informationen till allmänheten om tänkbara brandfaror.

– Dessutom har nog det förebyggande arbetet gett resultat. Exempelvis innehåller företagens kvalitetssäkring numera också brandskyddsaspekter.

Trafikolyckorna var nästan exakt lika många under de båda åren, 40 stycken år 2004 och 41 i fjor. Ett drunkningstillbud per år noteras, och det handlar i båda fallen om badande i Vombsjön.

Stormskadorna var betydligt fler i fjor än året innan, 9 stycken 2005 mot 0 2004.

Det handlar om tung snö som orsakade problem på taken efter snöstormen innan årsskiftet.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons