Annons

Fel av Sjöbo prioritera Simrishamnsbanan

Det går inte att säga att Simrishamnsbanan är ett riksintresse som är överordnat andra riksintressen – till exempel naturvård. Det påpekar länsstyrelsen som granskat den nya översiktsplanen för Sjöbo kommun. Och om riksintressen skadas kan planen upphävas, skriver länsstyrelsen.
Sjöbo • Publicerad 28 november 2008

I ett så kallat granskningsyttrande tycker nu länsstyrelsen till om kommunens nya översiktsplan som är på väg att antas.

Och länsstyrelsen har flera invändningar när det gäller planens redogörelse för statliga riksintressen som till naturvård, friluftsliv och kulturmiljövård.

Annons

Synpunkterna berör bland annat den omtvistade dragningen av Simrishamnsbanan – där översiktsplanen i första hand förordar den gamla banvallen i Fyledalen där riksintresse för naturvård och Natura 2000-områden berörs.

I översiktsplanen hävdar kommunen att riksintresset för kommunikation i form av Simrishamnsbanan är överordnat andra riksintressen. Men att överordna ett riksintresse utan att det prövats mot andra riksintressen går inte för sig, upplyser länsstyrelsen.

Och om Simrishamnsbanans dragning kan skada de värden ett riksintresse representerar "kommer länsstyrelsen att ingripa", enligt plan- och bygglagens tolfte paragraf. Paragrafen ger länsstyrelsen rätt att upphäva en antagen plan i de fall riksintressen riskerar att skadas.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons