Annons

Felaktig utbetalning på 180 000 ska återbetalas

En 61-årig man i en ort i Sjöbo kommun har av Ystads tingsrätt dömts att betala sammanlagt drygt 180 000 kronor till konkursboet efter det bolag som mannen drev.
Sjöbo • Publicerad 27 november 2006

Mannen beskylls för att ha gjort utbetalningar till sig själv från bolaget trots att han visste att bolaget var konkursmässigt.

Mannen nekar. Han menar att han gjorde utbetalningar till sig själv motsvarande en summa som han personligen lånat ut till bolaget så att bolaget kunde betala en skatteskuld till staten.

Annons

Staten hade hotat att sätta bolaget i konkurs om inte skatteskulden betaldes. Men samtidigt pågick ett försök att sälja inkråmet i bolaget till ett annat bolag. Då tog 61-åringen lånet och gjorde sig skuldfri mot staten. Att han tog lånet själv och inte via bolaget förklarar han med att han aldrig skulle ha fått något banklån i bolagets namn på grund av att det var i ekonomisk kris.

Försäljningen av bolagets inkråm dröjde dock och bolaget drog på sig nya kostnader för personal.

Men Tingsrätten menar att mannens utbetalningar har gått ut över borgenärernas rätt att få ut pengar från konkursboet. Bolaget varpå obestånd redan vid utbetalningstillfällena. Konkursboet hade endast en behållning på 16 000 kronor och skulder på drygt 720 000 kronor, framhåller tingsrätten.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons