Annons

Fem stora vindkraftverk planeras i Ågerup

Fem vindkraftverk, upp till hundra meter höga, planeras på Ågerups säteris mark på Romeleåsen.
Sjöbo • Publicerad 26 november 2008
Nya vindkraftverk planeras. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu gett företaget HS Kraft och markägaren Fredrik Janson tillstånd att sätta igång detaljplanearbetet för de fem vindkraftverken. Men politikerna var inte eniga. Medan Stefan Lundgren (m), Bo Nilsson (s) och Lars Sjöholm (c) var positiva till utbyggnaden sa Hans W Hansson (m) och Per-Ingvar Magnusson (sjp) nej.

Stefan Lundgren har tidigare varit tveksam till vindkraft i kommunen, men säger att han ändrat sig på senare år. Enligt honom är inte partiet heller splittrat i frågan.

Annons

- Det här är nog en mognadsfråga, precis som flyktingfrågan tidigare.

Stefan Lundgren är också positiv till den omställning som sker bland jordbruk och gods, som exempelvis att Ågerups säteris marker får en ny användning.

- Det här är också fem stora verk som kommer att ge en vettig energimängd.

Hans W Hansson och Per-Ingvar Magnusson pekade på att vindkraftverken blir störande i landskapsbilden vid Romeleåsen. Länsstyrelsen har också påpekat att verken kommer att ligga mycket synligt i landskapet, och att området omfattas av ett stort antal riksintressen.

Hans W Hansson, som själv bor i området, har tidigare opponerat sig mot planerna på hästgårdar i Frihult.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons