Annons

Fjäderfäföretag överklagar om sittpinnar

Fjäderfäföretaget Lantmännen SweHatch med uppfödning i Åsum överklagar nu ett föreläggande från miljö- och byggnadsförvaltningen i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 10 november 2008
Foto: 

Djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund har under hösten gjort inspektioner på två stora fjäderfäföretag i kommunen - Blenta AB och Lantmännen SweHatch som har uppfödning av kycklingar i Åsum. YA har tidigare berättat om synpunkterna på Blenta AB som fick kritik bland annat för att det enligt djurskyddsinspektören, inte fanns tillräckligt med sittpinneplats till djuren.

Även SweHatch fick ett föreläggande om att åtgärda brister. Nu bemöter SweHatchs veterinär föreläggandet i ett överklagande.

Annons

Veterinären påpekar att den skrivelse från Jordbruksverket som djurskyddsinspektören hänvisade till när det gäller sittpinnar skrevs samma dag som inspektionen ägde rum. Därför kunde man rimligtvis inte känna till skrivelsen.

Och de trätrallar som finns i stallet erbjuder bra sittplatser för alla fåglarna samtidigt, hävdar veterinären, som också bemöter andra delar av föreläggandet - bland annat ammoniakdoft som enligt veterinären var en tillfällighet.

När det gäller reglerna för sittpinnar hänvisar SweHatch liksom Blenta AB till att Branschorganisationen Svensk Fågel nu begärt ändringar eller tillägg till de befintliga föreskrifterna.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons