Annons

Flera partier kritiska mot besparingar – oklart vilken budget som går igenom

Både Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänstern ogillar besparingarna i de styrandes budget för nästa år.
Men de verkar inte vara beredda att ena sig om ett motförslag.
Sjöbo • Publicerad 24 november 2018
Onsdagen den 5 december ska Sjöbos budget för nästa år klubbas igenom av kommunfullämktige, vars möten är öppna och hålls i det anrika kommunhuset på Gamla torg.
Onsdagen den 5 december ska Sjöbos budget för nästa år klubbas igenom av kommunfullämktige, vars möten är öppna och hålls i det anrika kommunhuset på Gamla torg.

Den nya, styrande fyrklövern - Moderaterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet - vill framför allt att kommunen ska klara sitt finansiella mål nästa år: ett resultat på drygt tio miljoner kronor. Eftersom skatteintäkterna troligen inte blir så stora som man trott måste man därför genomföra vissa besparingar.

Bland annat får äldreomsorgen klara sig med en miljon kronor mindre än man räknat med tidigare.

Annons

Kultur- turism- och fritidsområdet får dra ner verksamhet för 700 000 kronor, socialtjänsten drabbas av besparingskrav på 300 000 kronor och Malenagymnasiet av 200 000 kronor.

Även kommunledningsförvaltningen drar sitt strå till stacken med en besparing på 600 000 kronor medan politikerna drabbas av minskade anslag till bland annat kurser på 300 000 kronor.

– Jag är inte glad i nedskärningarna, de 200 000 som ska sparas på Malenagymnasiet blir dyrköpta, säger André af Geijerstam (SD).

André af Geijerstam (SD).
André af Geijerstam (SD).

Han menar att när elevpengen dras ner för Sjöbos elever på gymnasiet, då sjunker även intäkterna från övriga elever – som nästan är lika många –  eftersom skolpengen sänks för de kommuner som köper platser av Sjöbo kommun.

Sverigedemokraterna la dock inget eget budgetförslag när kommunstyrelsen tog upp frågan i onsdags. Både SD och KD valde att inte delta i beslutet. De menar att tiden varit alltför kort för att hinna sätta sig in i de nya förutsättningarna.

– En så stor sak som budgeten måste man ha mer än någon timme på sig för att ta ställning till. Och Socialdemokraternas budget fick vi två timmar före mötet, säger André af Geijerstam.

Onsdagen den 5 december ska nästa års budget klubbas av kommunfullmäktige.

– Vi håller alla dörrar öppna, säger André af Geijerstam, som varken utesluter att partiet röstar på en egen budget, väljer Socialdemokraternas eller den styrande alliansens.

Kristdemokraterna har däremot bestämt sig för att lägga en egen budget.

– Vi har nått en nivå där både skolan och vården inte längre kan drabbas av fler besparingar, då får vi samma personalproblem som Region Skåne och kan tvingas ta in hyrlärare och liknande, säger Lars Lundberg.

Lars Lundberg (KD).
Lars Lundberg (KD).
Annons

Han säger dock att partiet med ”99,9 procents säkerhet” inte heller kan rösta på Socialdemokraternas förslag, som innehåller satsningar på äldreomsorg och skola.

– Med det förslaget får vi en skattehöjning, menar han.

Lars Lundberg kommer istället att kräva att den nya kommundirektören får i uppdrag att spara fem miljoner kronor på kommunledningsförvaltningen.

Vänstern har bland annat krävt satsningar på förskolan och gratis kollektivtrafik för äldre.

– De har i stort sett tagit våra förslag, säger Jan Friheden (MP),

Han ingår dock numera i den borgerliga alliansen, och förväntas därför rösta på den borgerliga budgeten.

– Ja, jag vet inte hur vi ställer oss på kommunfullmäktige, men det här är en övergångsbudget. Det kommer att bli mer statsbidrag, och då kan vi göra fler satsningar, säger han.

Jan Friheden (MP).
Jan Friheden (MP).

Han påpekar också att Miljöpartiet bara har ett mandat i fullmäktige.

– Hur vi röstar gör varken från eller till, säger han.

Att skatten inte ska höjas nästa år är dock politikerna överens om. Kommunstyrelsen har slagit fast att den fortsatt ska vara 20,92 kronor per hundralapp.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons