Annons

Flera politiker backar om arvoden

Flera politiker har nu börjat tveka inför den extra höjningen av politikerarvoden. Min personliga uppfattning är att det är alldeles för stora höjningar, säger Jörgen Jönsson (C).
Sjöbo • Publicerad 28 juni 2014

Som YA tidigare berättat har arvodena för de förtroendevalda höjts i omgångar sedan 1990-talet, och för närvarande får Sjöbos politiker mest betalt i sydöstra Skåne för ett fyra timmar långt sammanträde. Om det nya förslaget genomförs, kommer arvodena att ha stigit med 16,5 procent på fyra år vid årsskiftet, samtidigt som de kommunanställda fått nöja sig med elva.

Uppgifterna har fått flera politiker att reagera.

Annons

- Jag tycker det är helt orimligt, säger Jörgen Jönsson. Om politikerna ska få något förtroende, så kan vi inte höja mer än man gör på arbetsmarknaden.

Jörgen Jönsson är även aktiv som kyrkopolitiker i Sjöbo församling. Där har man samma system som i kommunen, men nivåerna är annorlunda.

- Där beslutade vi att frysa ersättningen inför förra mandatperioden. Sedan höjde vi inför de nuvarande fyra åren, men kommunens ersättning ligger 35 procent högre, förklarar han.

Kent-Ivan Andersson (M) reagerade också när han såg att politikerarvodena stigit mer än de kommunanställdas löner.

- Det kanske inte var andemeningen. Man bör nog hålla sig på samma nivå, säger han.

Ni hoppas han att politikerna kan ena sig om ett nytt förslag innan frågan tas upp igen i augusti.

På kommunstyrelsens möte i juni ställde sig alla politiker bakom höjningen. En av dem, Christer Hovbrand (S), förklarar att "där var så många andra bitar" i förslaget att han inte fokuserade på själva grundhöjningen.

Enligt förslaget ska kommunalrådets lön vara fem procent högre än en riksdagsledamots. Utifrån den summan beräknas sedan de andra arvodena.

- Jag förstår inte vad det där med fem procent extra kom ifrån. Som vi diskuterade tidigare var det 100 procent av en riksdagsmans lön som gällde. Och det tycker jag räcker, säger Hovbrand.

Även Lars Lundberg (KD) sa ja till höjningen.

Annons

- Men vi har svängt i frågan. Våra medlemmar tycker att om vi inte har råd att ge lunch till 15-timmarsbarnen i förskolan, då ska vi inte höja politikernas arvoden.

Jan Friheden (MP) kommer att rösta för låga arvodesnivåer, och Lars-Wilhelm Larsson (SD) säger att partiet inte bestämt sig - men att man i princip inte tycker om arvodeshöjningar.

Vänstern har bestämt sig för att säga nej till förslaget.

- Man är ju politisk aktiv för att man vill vara det, inte för att tjäna pengar, säger Lucas Lennartsson.

Charlotte Ramel Andersson (FP) försvarar däremot förslaget att höja arvodena, trots att de redan ligger högt jämfört med övriga sydöstra Skåne.

- Det är lite som lärarlönerna. Höjer man dem, får man fler som söker sig till jobbet. Och det är ju inte så många idag som har lust att ägna sig åt politiken.

Hon tycker inte heller att jämförelsen med sydöstra Skåne är rättvisande.

- Om man jämför åt andra hållet, åt Lund, så borde vi ligga lågt, säger hon.

Kommunalrådet, Stefan Lundgren (M) är inne på samma linje och försvarar höjningen.

- När vi tog fram förslaget, så visade det sig att det blivit en sänkning jämfört med i dag om vi utgått från 100 procent av en riksdagsledamots lön. Därför fastnade vi för 105 procent, säger han.

FOTNOT: Timarvodet i Lund är högre än i Sjöbo vid sammanträden, men lägre vid förrättningar. Vid ett sammanträde som varar längre än 4,5 timmar är ersättningen högre i Sjöbo än i Lund.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons