Annons

Försvaret accepterar inte nybygge

Sjöbo • Publicerad 16 juli 2007
Placera gärna det nya huset i anslutning till de andra husen i Björka by - men undvik att bygga så att övningsfältet blir ett störningsmoment, menar försvaret. bild: LEIF MÖLLER
Placera gärna det nya huset i anslutning till de andra husen i Björka by - men undvik att bygga så att övningsfältet blir ett störningsmoment, menar försvaret. bild: LEIF MÖLLERFoto: 

Nej till att bygga ett hus allt för nära Björka övningsfält, men ja om bygget ligger i anslutning till övriga hus i Björka by.

Så kan man sammanfatta försvarsmaktens Södra Skånska regementet P7:s yttrande över ett begärt förhandsbesked för att bygga ett enbostadshus på fastigheten Björka 13:4.

Annons

Det är av bullerskäl som försvarsmakten är avvisande.

Deras tillsynsmyndighet, Generalläkaren (GL) har gett ett restriktivt tillstånd till övningar med lös ammunition i "strid-i bebyggelse"-anläggningen. GL har manat till försiktighet enligt hänsynsreglerna i miljöbalken.

Nu är regementet rädd för att om ny bebyggelse medges närmare än redan befintliga hus så finns det en risk att GL drar åt snaran än hårdare. Och det vore olyckligt med tanke på att den verksamhets som bedrivs på övningsfältet är av riksintresse. Fältet var för i tiden en flygbas. När flyget försvann trodde ingen att fältet återigen skulle få stor betydelse för försvaret. Men så är det. Och P7 flaggar för att verksamheten kan komma att öka ännu mer än i dag.

P7 ser därför helst att det nya huset byggs så att övningsfältet inte utgör den främsta störningskällan.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons