Annons

Fortsätter kampen för jordvärme

En äsperödsbo överklagar till länsstyrelsen att han fått nej av miljöförvaltningen till att installera en ytjordvärmeanläggning.
Sjöbo • Publicerad 22 januari 2002

Anledningen till avslaget är att anläggningen skulle hamna för nära en vattentäkt. Köldbäraren i ytjordvärmeanläggningar innehåller vanligtvis etanol och kan om det läcker ut i jorden skada vattnet. Äsperödsbon framhåller i sitt överklagande att det till hösten kommer en ny miljövänlig köldbärare. Han pekar också på att avståndet mellan den närmaste delen av den så kallade kollektorslangen och den närmaste vattentäkten är 120 meter. Det här fallet har vissa gemensamma drag med ett fall som YA berättade om den 20 november i fjor. Där fick en familj på Grimstofta av misstag muntligt ja till en ytjordvärmeansläggning. Familjen hann gräva ner 250 meter slang innan de ansvariga upptäckte att anläggningen låg för nära ett fastställt vattenskyddsområde. Miljöförvaltningen kunde därför inte utfärda något skriftligt tillstånd utan man beklagade misstaget och rådde familjen att satsa på en annan teknik för ytjordvärmeanläggningen. Även i detta fallet nämndes att nya köldbärare är miljövänliga. - De nya köldbärarna är inte gjorda av etanol utan av en biprodukt vid sockerbetstillverkning. Men medlet finns dock ännu inte kommersiellt på marknaden, säger miljöchefen Johan Johansson. - Huruvida dessa nya köldbärare är så miljövänliga som det sägs vill jag vänta med att uttala mig om. Jag ämnar skicka frågan vidare till Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket innan jag fattar definitivt beslut i dessa fall. - Det finns en skillnad mellan Grimstoftafallet och det nu aktuella fallet. I Grimstofta gällde det ett fastställt vattenskyddsområde, men så är det inte på landsbygden. Där är det en bedömningsfråga hur nära man kan tillåta en ytjordvärmeanläggning. Och både vi och tekniska förvaltningen avstyrker i Äsperödsfallet för att vi tycker det är för nära, säger Johan Johansson. Han berättar också att Grimstoftafallet ännu inte är avgjort. Samma sak kan man säga om Vanstadsfallet. Om nya uppgifter tillkommer, till exempel att det nya medlet är så miljövänligt som det sägs, så kan miljöförvaltningen ändra sig och säga ja till ansökan. Då behöver fallet inte bli länsstyrelsens huvudvärk.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons