Annons

Frihultsbeslutet om nya hästgårdar överklagas

Fullmäktiges beslut att tillåta att nya hästgårdar byggs vid Frihult överklagas – inte alls oväntat – av naturskyddsföreningen och flera grannar.
Sjöbo • Publicerad 24 november 2006

Redan när kommunfullmäktige för några veckor sedan antog detaljplanen för fastigheten Frihult 5:2 stod det klart att beslutet skulle komma att överklagas.

Antagandet innebär att företaget Frihult Fastighets AB kan stycka upp Frihult 5:2 till sammanlagt fem hästgårdar.

Annons

Både Naturskyddsföreningen i Färs och grannparet Bertil och Madeleine Rohlin har tidigare i år uppgett att de skulle överklaga om beslutet blev att godkänna detaljplanen. Och varken Naturskyddsföreningen eller grannarna blidkades av att antalet föreslagna hästgårdar minskades, från nio i det allra första förslaget, till fem i det förslag som antogs av kommunfullmäktige.

Förutom naturskyddsföreningen och Rohlins har också ägarna till ytterligare en grannfastighet överklagat kommunfullmäktiges beslut till länsstyrelsen.

Argumenten är i huvudsak de samma som i tidigare yttranden från grannarna och naturskyddsföreningen.

Det handlar om de föreslagna hästgårdarnas påverkan på natur- och kulturmiljö och landskapsbild, trafik- och vattenfrågor, och särskilt för naturskyddsföreningens del risken att livsvillkoren för sällsynta groddjur som lökgrodan och den större vattensalamandern försämras.

Paret Rohlin, som driver ett lantbruksföretag med uppfödning av köttdjur, hänvisar i sitt överklagande också till vad de anser är rena felaktigheter i detaljplanen. Det gäller bland annat planens beskrivning av miljökonsekvenserna, där det till exempel sägs att det öppna landskapet inte påverkas påtagligt av de fem hästgårdarna.

Rohlins anser också att det inte stämmer att Frihultsområdet knappast utnyttjas för friluftsliv. Enligt deras erfarenheter besöks området i stället av flera tusen besökare årligen, inte bara från Sverige.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons