Annons

Full fart när kassarna ska ut på landet

Vid öppningsdags klockan nio brukar det vara rusningstid på Ica Nära i Vollsjö. På torsdagarna är det om möjligt ännu mer hektiskt – det är den dag då mängder med matkassar ska ut, till äldre, förskolor, skolor och boenden från Bjärsjölagård i sydväst till Önneköp i nordost och Klasaröd i öster.
Sjöbo • Publicerad 7 december 2011
Handlaren Tommy Åkesson och Tobias Lundström planerar inför torsdagens leveranser.Foto: Sprisse Nilsson
Handlaren Tommy Åkesson och Tobias Lundström planerar inför torsdagens leveranser.Foto: Sprisse NilssonFoto: Sprisse Nilsson
Mia Birgersson tar emot matkassarna från Tobias Lundström i köket på Vindrosen i Vallarum.
Mia Birgersson tar emot matkassarna från Tobias Lundström i köket på Vindrosen i Vallarum.Foto: 
Det går undan när Annelie Holst hjälper Tobias Lundström att packa kassar som ska levereras till skolor och boenden.
Det går undan när Annelie Holst hjälper Tobias Lundström att packa kassar som ska levereras till skolor och boenden.Foto: 
Tobias Lundström på Ica Nära i Vollsjö har fyllt skåpbilen inför torsdagens första leveransrunda.
Tobias Lundström på Ica Nära i Vollsjö har fyllt skåpbilen inför torsdagens första leveransrunda.Foto: 

Det tar inte många sekunder efter att Annelie Holst låst upp butiksdörren innan det är full morgonrusch i Ica Nära i Vollsjö. Stamkunder manövrerar korgar och vagnar mellan hyllorna och hälsar glatt på henne och resten av personalen.

Men inne i butiken har tempot varit högt långt innan dörrarna öppnades. Torsdagarna är den dag då man kör ut mat till mellan 20 och 30, och Tobias Lundström som jobbat i butiken i nio år packar matkassar utifrån beställningslistor och slår in köpen i en av kassorna med en rasande fart.

Annons

Mängder med knäckebröds- och ostpaket och litervis med mjölk åker ner i papperskassar till en förskola. Ur en annan påse med mer blandat innehåll sticker en liten inplastad landgång upp. Det kan komma till ändringar i beställningarna ända fram på torsdagen.

Dagens första utkörningsrunda – det blir flera under dagen – går till ett antal skolor och institutioner i trakterna kring Vallarum och upp mot Önneköp.

– Vi har fått kunder på det hållet efter att butiken i Önneköp stängde, bland annat ett dagis, berättar Tommy Åkesson, chef för Ica-butiken som ligger strategiskt placerad vid torget mitt i Vollsjö.

Förskolor, skolor och boenden av olika slag är den ena kategorin som butiken kör ut varor till. Senare på dagen kommer turen till den andra kategorin hemleveranskunder – äldre på landsbygden som genom ett avtal mellan kommunen och butiken kan få sina förbeställda inköp hemskickade. För den kategorin får butiken ett årligt bidrag från kommunen. Fast någon vinstaffär är utkörningen till de äldre inte, enligt Tommy Åkesson.

– Vi har räknat på det och totalt sett kostar betydligt mer än vad vi får in på det. Men vi ser det som en service till trogna kunder.

Kvart över nio har Tobias Lundström och praktikanten Conny Svensson Larsson fyllt hela skåpbilen med varukassar och bilen rullar iväg norrut. Första anhalten är stiftelsen Vindrosens boende för funktionshindrade i Vallarum. Det går undan när Tobias och Conny lyfter ut de fulla kassarna, och kånkar in dem i köket där Mia Birgersson som jobbar på Vindrosen tar emot.

– Det är väldigt praktiskt, vi behöver bara kompletteringshandla en del ibland, säger hon medan Tobias Lundström och Conny Svensson Larsson redan är på väg ut mot bilen igen för resan vidare på de slingrande landsvägarna norrut på åsen.

Att varuutkörningen inte precis är lugn är helt klart.

– Det är många som vill att man ska stanna och snacka – fast det finns det ju inte precis tid till mer än några ord.

Men trots det är det uppenbart att Tobias Lundström är stormförtjust i torsdagarnas specialuppdrag på vägarna.

– Det här, det är riktigt roligt det!

Ann-Louise Olander
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons