Annons

Fyleverken släppte ut damm - riskerar 10 000 i avgift

Sjöbo • Publicerad 1 juni 2006

Företaget Fyleverken IMB AB i Fyledalen riskerar en miljösanktionsavgift på 10 000.

Detta för att man inte rapporterat tre driftstörningar sommaren 2005 och våren 2006 till miljö- och byggnadsförvaltningen, som är tillsynsmyndighet.

Annons

Men företaget bestrider avgiften. Man menar att de tre händelserna var av så begränsad art att det är oskäligt att kräva avgiften.

Det rörde sig om utsläpp av kvartsmjöl på upp till 200 kilo. Fyleverken har i sitt täkttillstånd uppskattat de årliga utsläppen av kvartsmjöl till mellan 5 och 10 ton. De nu aktuella utsläppen ska ses i ljuset av dessa siffror.

Men utsläppen har skett nattetid och de har lett till klagomål från grannar.

Företaget har i ett brev förklarat att utsläppen i februari berodde på fel som är omöjliga att undvika. Det handlade om ett litet hål i ett utblåsningsrör i det ena fallet och en felaktig packning i det andra.

"Då endast begränsade mängder mjöl släpptes ut gjorde personalen bedömningen att mjölet endast skulle hamna inom verkets område. Därför rapporterades inte händelsen vidare till ledningen".

Samma sak var det i mars i år då en överfull silo vållade utsläpp.

Miljö- och byggnadsförvaltningen gör bedömningen att utsläppen av kvartsdamm medför en stor olägenhet för närboende då damm täcker tomter och hus.

Fyleverken framhåller att kvartsmjöl är ett rent naturmaterial utan tillsatser.

Företaget betonar också att man tar händelserna på största allvar. Man har informerat personalen och tryckt på vikten av att försöka förebygga utsläpp.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons