Annons

Grannar till Sjöbo väst fick nej av länsstyrelsen

De 14 fastighetsägarna i Omma som överklagat detaljplanen för Sjöbo väst får nej av länsstyrelsen.
Sjöbo • Publicerad 20 juli 2007
Kjell-Erik Lundén och hans hustru Marianne blir inte glada för beskedet att länsstyrelsen nobbat överklagandet. bild: LEIF MÖLLER
Kjell-Erik Lundén och hans hustru Marianne blir inte glada för beskedet att länsstyrelsen nobbat överklagandet. bild: LEIF MÖLLERFoto: 

Länsstyrelsen anser att utredningen som föregick detaljplanen var godtagbar och avslår överklagandet.

– Det tycker vi inte om, säger Kjell-Erik Lundén, en av de 14.

Annons

Kjell-Erik står för huset, men det är hans mamma som bor där.

– Därför, menar Kjell-Erik, är det lite svårt för mig att ha någon åsikt om huruvida vi ska överklaga till länsrätten eller ej.

– Anledningen till att vi överklagade var att vi var rädda att komma på undantag i förhållande till det planlagda området.

Området det gäller har fastighetsbeteckningarna Sandbäck 4:10 och Omma 2:22, men det går allmänt under namnet Sjöbo väst (se grafiken).

Här ska inom en inte allt för avlägsen framtid byggas flera hundra villor.

Förutom de 14 fastighetsägarna har även vägsamfälligheten Omma överklagat.

En av de klagande är ett lantbrukarpar som menar att avståndet är för kort mellan planerad bebyggelse och deras gödselspridning. De är rädda för intressekonflikter.

De klagande menar också att grusvägarna, samt den framtida parallellvägen utmed den ombyggda väg 11, plus anslutningen till västra rondellen, allt detta måste in i detaljplanen. Vägarna måste få status av lokalgator och därmed bli kommunens ansvar.

Om så sker får gatorna asfaltbeläggning, belysning och avlopp, precis som de övriga gatorna inne i det kommande villaområdet. På så sätt uppnår man en form av rättvisa mellan det gamla och nya området. Men länsstyrelsen menar att vid en samlad bedömning medför inte detaljplanen sådana olägenheter för Ommaborna att planen inte kan godtas.

Och inte heller har det framkommit att fullmäktige har gjort något fel i avvägningen mellan olika intressen i fallet.

Annons

Länsstyrelsen anser även att avståndet mellan lantbrukarparet gård och plangränsen, cirka 200 meter, är godtagbart.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons