Annons

Gräsmattor får slya igen – gatukontoret klarar inte all skötsel längre

Gräsmattor som bara klipps ett par gånger om året, grönområden som lämnas utan skötsel och buskage som får förvildas.
Det är några av följderna, när tekniska nämnden måste prioritera.
Sjöbo • Publicerad 24 mars 2019
Gräsmattan nedanför Orebackens camping är ett av de områden där gatukontoret inte längre kommer att klippa gräset alls.
Gräsmattan nedanför Orebackens camping är ett av de områden där gatukontoret inte längre kommer att klippa gräset alls.Foto: Sprisse Nilsson

De senaste åren har Sjöbo och Lövestad fått en rad nya planteringar och grönområden som ska skötas av gatukontorets åtta års- och fyra säsongsanställda.

Landskapsarkitekten Sanna Säfström har nu gått igenom den så kallade grönyteskötseln i kommunen. Hon har kommit fram till att de nya satsningarna, som Västergatans gångfartsområde, marknadsplatsen i Lövestad, rondellen vid Bil-Bengtssons, planteringarna vid Föreningsgatan och parkeringarna vid Södergatan och aktivitetsparken, kostar 370 000 kronor om året att sköta.

En grönskande och blommande Västergata kostar pengar att sköta - pengar som nu måste tas från annan grönyteskötsel.
En grönskande och blommande Västergata kostar pengar att sköta - pengar som nu måste tas från annan grönyteskötsel.
Annons

Dock har pengarna till grönyteskötseln knapt utökats alls, och därför måste nu andra parker, gräsmattor och buskage stryka på foten.

Politikerna i tekniska nämnden sa i torsdags ja till ett förslag som innebär att en rad områden lämnas åt sitt naturliga öde, medan andra får betydligt mindre skötsel än i dag.

Det är främst Lövestads och Sjöbo tätorter som drabbas.

När aktivitetsparken byggdes, gav det också mer jobb åt gatukontoret. Åsa Löfgren och Jesper Andersson från tekniska förvaltningen inspekterar bygget 2018, innan det blev klart.
När aktivitetsparken byggdes, gav det också mer jobb åt gatukontoret. Åsa Löfgren och Jesper Andersson från tekniska förvaltningen inspekterar bygget 2018, innan det blev klart.Foto: Mark Hanlon

– På en del av de så kallade bruksgräsmattor vi har idag, kommer vi antingen att ha högväxande gräs eller låta dem återgå till naturmark, förklarar Jesper Andersson, chef för kommunens tekniska förvaltning.

Högväxande gräsmattor innebär att gräset klipps två eller tre gånger om året. Naturmark innebär att gräset inte slås alls.

– Det behöver ju inte bara vara negativt. Det blir mer naturlikt, och kan öka den biologiska mångfalden, säger Jesper Andersson.

Även om gräset klipps några gånger om året, kommer man dock i de flesta fall inte att ta vara på gräsklippet – vilket innebär att det fortsätter att göda marken och gynna de kvävegynnade växterna. Och om man inte klipper alls – då kommer området att slya igen efter några år.

Ett undantag är backen bakom Storkskolan i Blentarp, som ska bli ängsmark som slås varje år. Där ska även gräset räfsas bort, för att gynna naturvärdena.

– Det negativa är att områdena upplevs som ovårdade. Det finns också risk för ökad nedskräpning, säger Jesper Andersson, som också ser en fara för ökad otrygghet och försämrad folkhälsa:

– Grönområden i tätorterna är viktiga för människor, men det kan bli svårt att använda en gräsmatta som växer sig hög.

Annons

Även buskagen kommer att få mindre skötsel, och en del av dem omvandlas till så kallade naturlika planteringar.

På tekniska nämndens möte uttrycktes också en oro över följderna.

– Politikerna ser också problematiken, men vi har ett behov av att få driftspengar för att sköta alla nya investeringar, säger Jesper Andersson.

Skulpturen Hästen och tjuren i rondellen på Planteringsgatan har fått sällskap av en blommande plantering. Den kommer att skötas även i fortsättningen, medan andra områden får stå tillbaka.
Skulpturen Hästen och tjuren i rondellen på Planteringsgatan har fått sällskap av en blommande plantering. Den kommer att skötas även i fortsättningen, medan andra områden får stå tillbaka.

I Sjöbo tätort är det många stora och små områden som drabbas, både i centrum och i villaområdena.

Ett exempel är området mellan Fabriksgatan och Netto, där gräset ska få växa högt på 4 000 kvadratmeter. Längs Sandåkravägen och Esplanaden ska gräset också bara klippas ett par gånger om året.

Nedanför Orebackens camping ska 10 000 kvadratmeter som i dag är högvuxen gräsmatta inte klippas alls. Utanför Poppel- och Videvägen ska dagens gräsmatta bli högväxande, alltså klippas två eller tre gånger per säsong.

Även de obebyggda tomterna på Grimstofta, runt Galaxgatan, får stå oskötta tills tomterna säljs någon gång i framtiden.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons