Annons

Guldkorn i politiskt damm

Har man inte hållit på med politik eller suttit i förenings-styrelser kan ett genomsnittligt svenskt kommunfullmäktigemöte bli en smärre chock. Det dammiga molnet av formalia och rutinklubbade ärenden runt den kommunala demokratin kan liksom skymma sikten för utomstående.
Sjöbo • Publicerad 28 november 2008
Ulrika Wangel.
Ulrika Wangel.Foto: 

Ska det någonsin bli något intressant det här, und-rar säkert de flesta nybörjaråhörare, precis som jag själv gjort på ett och annat fullmäktige i olika sydöstskånska kommuner.

Men plötsligthettar det till. Någon begär votering eller röstar mot partilinjen. Någon har gjort ett formellt fel och folk börjar käfta om kommunallagen. Och det blir debatt. Ibland är syftet ideologisk positionering, ibland handlar det om revirpinkning å egna eller partiets vägnar. Rätt ofta verkar det handla om vanlig hederlig debattglädje.

Annons

Och ibland blir debatten riktigt intressant. Exempelvis när fullmäktige skulle klubba familjenämndens driftsbudget i onsdags och det blev diskussion om skolor.

- Varför, Kent Ivan, har vi fortfarande dåliga resultat i Sjöboskolorna? Jag tror det är skitsnack att det är tradition i Sjöbo att man inte vill läsa, sa kd:s Lars Lundberg till familjenämndsordförande Andersson (m).

Lundberg är lärare på det nya Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo och hävdade utifrån sina erfarenheter att det märks skillnad på elever från olika kommuner.

Men Kent-IvanAndersson vände på steken när det gällde Sjöboelevernas resultat.

- Sjöbos elever står sig bra jämfört med resten av sydöstra Skåne. Det finns mycket att göra men det jobbar vi på. Vi är duktiga men vi har svårt att se det själva, sa Kent Ivan på sitt stillsamma sätt och fick en supporter i Lars Sjöholm (c) som tyckte att man skulle tänka positivt och ge familjenämnden arbetsro.

- Det är farligt att sticka huvudet i sanden, kontrade Lundberg på sitt inte lika stillsamma sätt.

Man borde storsatsapå skolorna under några år för att få upp nivån - till bland de tio bästa i Sverige, tyckte bupis-Harjan Pook. Och vänsterns tålige motvindsman Lucas Lennartsson tyckte att man borde ta reda på vad som krävs för att få upp andelen godkända nior till 85 procent.

Något plötsligt miljonregn över skolorna blev det inte. Precis som många andra ärenden klubbades driftsbudgeten igenom enligt förslaget. Mycket snack och lite verkstad, säger kanske någon.

Men om man inte snackar - vad händer då? Knappast mer. Och kanske ingenting alls.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons