Annons

Hallsbergs gård satsar med trädgård och textil

Nu ska Nils Nilssons bibliskt inspirerade trädgård vid Hallsberg nära Heinge återskapas. Och i sommar visas också en utställning med skånska röllakansvävnader på hembygdsmuseet.
Sjöbo • Publicerad 7 juli 2007
En gammaldags ros av sorten Galicia. Stig-Allan Damm har själv dragit upp plantorna från rotskott i den egna trädgården.
En gammaldags ros av sorten Galicia. Stig-Allan Damm har själv dragit upp plantorna från rotskott i den egna trädgården.Foto: 
Kanelros och randgräs växer i en av de nyanlagda rabatterna vid Möllehuset. "När de som vävde inte hade någon idé om hurdan bården skulle se ut kunde de ta ett strå av gräset för att få inspiration – inget blad är det andra likt", berättar Stig-Allan Damm.bild: Ulrika Wangel
Kanelros och randgräs växer i en av de nyanlagda rabatterna vid Möllehuset. "När de som vävde inte hade någon idé om hurdan bården skulle se ut kunde de ta ett strå av gräset för att få inspiration – inget blad är det andra likt", berättar Stig-Allan Damm.bild: Ulrika WangelFoto: 
Barbro Lindholm från hembygdsföreningen visar en röllakanskudde, vävd 1926 efter ett gammalt mönster.
Barbro Lindholm från hembygdsföreningen visar en röllakanskudde, vävd 1926 efter ett gammalt mönster.Foto: 

På 1880-talet högg Nils Nilsson ut sina berömda stenar med bibliska motiv i trädgården till Möllehuset, Hallsbergs gårds undantag.

På den tiden pryddes trädgården inte bara av de tretton stenarna, utan också av vackra växter och skulpturer som bland annat föreställde fåglar. Den prydliga och bibliskt inspirerade trädgården liknades av dåtida besökare vid Edens lustgård. Och nu har Färs härads hembygdsförening som sköter museet börjat återskapa Nils Nilssons trädgård.

Annons

– Vi har börjat så smått med att plantera gammaldags rosor och en del andra växter. Vi kommer att ta det bit för bit, säger Stig-Allan Damm, ordförande i hembygdsföreningen.

Det lilla lusthuset från Nils Nilssons tid har också fått nytt liv. Just nu läggs sista handen vid lusthuset, som rivits och byggts upp på nytt, identiskt med det gamla bygget.

På söndag blir det festlig invigning av trädgården. Klockan 13.30 blir det friluftsgudstjänst och sedan är det det dags för invigning, dragspelsmusik och kaffe ur medhavd korg. Även uppe på själva Hallsbergs gård finns det nyheter. På vinden kan man hela sommaren se en fin utställning med röllakansvävnader. Tekniken har gamla anor i Skåne och kännetecknas bland annat av att mönstren får "kantiga" linjer.

En del kommer från hembygdsföreningens egna gömmor, en del är lånat från privatpersoner, och en hel del kommer från museet i Hörby – som håller stängt den här sommaren.

Hembygdsmuseet har öppet klockan 13– 16, alla söndagar fram till och med 26 augusti.

Ulrika Wangel

0416-192 11

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons