Annons

Hög kopparhalt skall åtgärdas

Etikettföretaget Nordvalls i Sjöbo har problem med för höga kopparhalter i avloppsvattnet. Tillsynsmyndigheten, länsstyrelsens miljöenhet, såväl som företaget tycker det är angeläget att halterna sänks.
Sjöbo • Publicerad 8 februari 2002

- Företaget har själv påpekat för länsstyrelsen att halterna är högre än de riktvärden som anges i tillståndet och nu undersöker vi vilken metod som bäst sänker halterna, säger Stefan Jönsson, miljöansvarig på företaget. Man skall göra försök med att avkalka rörsystemet och hjälper inte det skall man undersöka om vattnet går att avhärda. Mjukare vatten angriper kopparrören mindre än hårt. Företaget använder mycket varmt vatten och detta frisätter koppar mer än kallt vatten. - Kopparen kommer inte från produktionen utan från rörsystemet i lokalerna. Förutom att vi har en hel del kopparrör så märkte vi vid mätningar 1999 att även det inkommande vattnet innehöll höga kopparhalter. Detta sammantaget gör att vi ligger över riktvärdena, säger Stefan Jönsson. - Men, tillägger han, vi ligger på i genomsnitt fyra kilo koppar under mätperioderna. Tröskelvärdet är 20 kilo. Han tror dock att man hittar en metod att komma under riktvärdena. - Och går inte det får vi kanske justera riktvärdena. De åtgärder vi sätter in måste ju vara ekonomiskt rimliga. Vi kan till exempel inte byta ut alla kopparrör i hela företaget och det är länsstyrelsen införstådd med.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons